27.06.2021 |

Jak to vypadá na testech českých mládežnických reprezentantů?

V neděli naplno vypukl první kemp reprezentace do 20 let v nové sezoně. Ještě před jeho začátkem ale čeští mladíci absolvovali velmi poctivé testy v pražské laboratoři, výjimku dostali pouze brankáři.

Hráči se před startem samotného soustředění rozdělili na dvě party, které strávily na Fakultě tělěsné výchovy a sportu Univerzity Karlovy v Praze páteční dopoledne a sobotní odpoledne. Při testech reprezentačním trenérům prokázali, jak jsou po fyzické stránce připraveni podávat špičkové výkony.

„Vloni se povedlo podepsat memorandum mezi fakultou a svazem o vzájemné spolupráci při zajišťování testování a predikce vývoje zdraví hráčů. Podobnou baterií testů budou testovány všechny reprezentační výběry,“ líčí metodik Českého hokeje Zdeněk Vojta.

Wingate prověřil hráče dvacítky. Jejich tělo na FTVS rozebral speciální sken Testy zahrnují třeba klasické shyby, skoky do dálky i do výšky, neoblíbený Wingate či měření pohybového rozsahu hamstringů. Částečně vycházejí z podoby combine testů v zámoří. „Ale také ze spousty testů a vyšetření používaných v severských nebo dalších špičkových hokejových zemích,“ podotýká Vojta.

Právě s ostatními zeměmi budou moci reprezentační trenéři porovnat výsledky testů. Hráči je znají i z baterie používané v Akademiích Českého hokeje, na kempech národních výběrů je pak mohou namátkově absolvovat v průběhu celé sezony. Třeba po zranění nebo při ztrátě výkonnosti tak koučové zjistí aktuální stav kondiční připravenosti mladíků.

Pro reprezentanty v kategoriích U16 a U17 je navíc připravené i měření biologického věku.

Novinkou pro většinu hráčů z dvacítky ovšem bylo skenování těla, které vypoví o zdraví kostí a také o svalových asymetriích.

„Můžete například zjistit, že někdo má kost až moc hutnou, a tudíž je v risku ‚porcelánové‘ kosti, která je tvrdá, ale lámavá jako ocel. Třeba po zranění zase můžeme odhalit asymetrie v horní a dolní polovině těla,“ vysvětluje Martin Musálek, odborný asistent FTVS UK, jenž se svazem už několik let úzce spolupracuje.

Když má srovnat hráče z nejstaršího mládežnického výběru s jejich vrstevníky na české hokejové mapě, kostru mají lépe připravenou.

„Je vidět, že to jsou ve smyslu struktury těla rozdíloví hráči. Jinak jsem už na přednáškách několikrát upozorňoval, že současná generace je kosterně poměrně poddimenzovaná vůči těm předchozím,“ netěší Musálka.

Hráči se po testech začali scházet na zimním stadionu ve Velkých Popovicích v sobotu večer. Na klasický program kempu, čítající obvyklé kolečko tréninků, modelových zápasů i suché přípravy, najeli až v neděli odpoledne. Po brzkém obědě totiž absolvovali ještě testy na ledě.

Galerie