11.10.2022 |

IPH Cup nalákal do Ostravy opět absolutní světovou špičku

Deset zápasů v pěti dnech a ten nejlepší světový para hokej na jednom místě. Ostrava opět pořádala prestižní International Para Hockey Cup, během kterého ale nešlo jen o prověrku týmů na začátku nové sezóny. Hlavním poselstvím se stalo sdílení zkušeností, předávání para hokejového umu a dovedností.

V ostatních sportech jen těžko představitelná spolupráce v Ostravě zafungovala na jedničku a díky IPH Cupu se posunul evropský para hokej opět blíže ke světové špičce.

Jasným vítězem IPH Cupu 2022 se stal národní para hokejový tým USA. Gigant, který v Ostravě opět potvrdil, že nemá konkurenci. Vítězná šňůra amerických parahokejistů přitom započala právě v Ostravě, na mistrovství světa v roce 2009, kde tento tým získal svou první zlatou medaili. Možná právě proto para hokejisté USA souhlasil s návrhem organizátorů ostravského turnaje, aby přiletěli dříve a ještě před startem IPH Cupu absolvovali soustředění s českou parahokejovou reprezentací. A učili se nejen hráči, ale i trenéři nebo kustodi. Během společných tréninků se předávaly zkušenosti na ledě i mimo něj. Američtí hráči radili například s optimální úpravou saní, délkou hokejek. Možná mimo para hokej nenajdete obdobnou sportovní spolupráci, kdy absolutně nejlepší tým světa odhalí celé své know-how, aby tak pomohl soupeřům.

„Strašně jsem si to užívali. Škoda, že jsem to zažil až na konci své reprezentační kariéry, ale pro ty naše mladé kluky to je obrovská zkušenost, ze které budou čerpat ještě strašně dlouho,“ dodal Zdeněk Krupička, který se právě v Ostravě na IPH Cupu loučil se svou bohatou reprezentační kariérou.

Velké díky patří nejen americkému realizačnímu týmu a hráčům, ale také fanouškům ze škol Moravskoslezského kraje. Vždyť právě oni vytvořili už v exhibičních zápasech USA s Českem úžasnou atmosféru, za kterou zámořské týmy do Ostravy jezdí! „V tom exhibičním zápase bylo vidět na našich klucích, když si mohli zahrát v jedné lajně s Američany, zase to obrovské nadšení. Dostali do sebe tu vášeň a dravost pro hru, užili si celý trénink, soutěživost a všichni jsem zase zjistili, že s každým cvičením to můžeme udělat lépe a posunout se dál,“ řekl trenér Jiří Bříza.

International Para Hockey Cup se konal na začátku nové sezóny. Do Ostravy tak zamířily týmy USA, Kanady, domácí Češi, ale i unikátní složený tým Evropy – IPH Team, tedy hráči Německa, Norska a Slovenska a všichni měli možnost vyzkoušet si nováčky v týmu i různé sestavy. „Všechny zúčastněné týmy měly možnost si během turnaje zahrát tolik zápasů jako za poslední rok a půl dohromady, pomineme-li utkání na paralympiádě. Po covidové době konečně bez omezení, karantén, hráči se mohli potkávat mezi sebou a užívat si zase i diváky, sdílet nejen své zkušenosti, ale i emoce, nadšení a radost z tohoto sportu, který prostě je tak trochu jiný,“ dodala manažerka turnaje IPH Cup Irena Šašková.

Více informací a fotografií najdete na webu Českého para hokeje.