24.12.2021 |

IIHF zrušila mistrovství světa juniorek ve Švédsku

Mezinárodní hokejová federace oficiálně zrušila mistrovství světa žen do 18 let, které se mělo konat za začátku roku 2022 ve Švédsku. Juniorky tak přišly o vrchol sezony podruhé v ředě.

Mezinárodní hokejová federace druhým rokem v řadě zrušila mistrovství světa juniorek. Jak to elitní skupiny, tak dalších tří divizí. A stejně tak mizí z kalendáře i dva šampionáty nejnižších divizí mužské kategorie U20.

Lednové akce padly za oběť pandemické situaci kolem covidu-19 a především šíření jeho nové varianty omikron.

„Stejně jako v minulém roce pro nás bylo těžkým rozhodnutím zrušit mužské a ženské turnaje, včetně elitní divize ženské kategorie U18 podruhé v řadě,“ řekl nový prezident Mezinárodní hokejové federace Luc Tardif.

„Lékařský výbor IIHF usoudil, že organizátoři by si nedokázali poradit se šířením viru, zvlášť s ohledem na rapidní přenos varianty omikron, který pozorujeme v NHL a dalších ligách,“ doplnil.

Mistrovství světa se mělo hrát od 8. do 15. ledna ve švédských městech Linköping a Mjölby. Ta se však pořadatelství nedočkají ani tentokrát.

„Těšili jsme se na šampionát, který je důležitou součástí posilování a budování dívčího a ženského hokeje. Máme však obrovský respekt a pochopení pro rozhodnutí založené na pandemické situaci ve světě,“ uvedl Anders Larsson, předseda Švédské hokejové asociace i výkonného výboru zrušeného mistrovství světa.

Autor textu: Martin Voltr/hokej.cz