21.02.2011 | Slavomír Lener

Hokejový program USA Hockey - NTDP

„Best on Best“, nejlepší proti nejlepším je od dorosteneckého věku známou a v mnoha hokejových zemích prověřenou metodou, jak vychovat individualitu a jak vytvořit předpoklady k sestavení úspěšného týmu.

V českých podmínkách v současné době prosazujeme cestu kvalitního a náročného programu všech juniorských reprezentačních výběrů, zužováním počtu týmů v Extralize juniorů a větší konkurence v nich. Od příští sezony chystáme zřízení hokejových Akademií ČSLH tam, kde bude garance excelentních podmínek pro dorosty a juniory. V neposlední řadě cestě kvality může zásadně pomoci snaha o zařazení těch nejtalentovanějších a nejpracovitějších do Extraligy ledního hokeje.

Co se týče náročnosti, důslednosti a preciznosti nelze nezaznamenat a přehlédnout program USA Hockey, který již několik let produkuje množství talentů a mnohém připomíná podmínky pro práci s talenty, jaké byly u nás v nedávné minulosti zcela běžné. Byli jsme to my, Češi, kdo zřizovali sportovní třídy pro žákovské kategorie a tréninková střediska mládeže pro kategorie dorostů. Vytvořili jsme společně se špičkou Evropy strukturu mládežnických reprezentací, zorganizovali a nastavili tradici nesčetných turnajů a recipročních dvoj či trojutkání. Díky  zajištění kvalitních podmínek pro trénink, dvoufázový trénink, kombinaci speciální a všestranné přípravy, reprezentačním soustředěním, konkurenci v ligách a s tím spojeným množstvím kvalitních zápasů a především díky pracovitosti a zájmu edukovaných trenérů jsme produkovali talent, jako snad nikdo ve světě. Později jsme od těchto vymožeností a přístupů z různých důvodů upouštěli, ale ostatní evropské hokejové země a nově i Kanada a USA spoustu těchto myšlenek přijaly za své, dále je rozpracovaly a dovedly až k dokonalosti.

Prostřednictvím kontaktů s trenéry, skauty a manažery v zámoří jsme určitě všichni zaregistrovali, že v zámoří vznikl zajímavý projekt. V časopisu IIHF Ice Times se objevil inspirativní článek Andrew Podniekse, jehož obsah, myšlenky a přístupy určitě osloví množství našich trenérů, manažerů, hráčů i rodičů. Potvrzuje nám, že jiná cesta k úspěchu než kvalitní program a jeho naplňování každodenním a poctivým přístupem všech zainteresovaných, prostě nevede. Intenzivní trénink, kvalitní a vyrovnaná utkání, důraz na osobnostní rozvoj a plnění školních povinností jsou znakem kvality kdekoli na světě a v kterémkoli špičkovém sportu, ať už se jedná o USA Hockey program, mládežnické fotbalové programy Ajaxu Amsterdam nebo FC Barcelona.

V posledních letech je běžné, že juniorské týmy USA a Kanady dominují na MS U18 a U20. Do roku 1996 získala americká reprezentace na MS U20 jen 2 bronzové medaile. Od toho roku se organizace USA Hockey rozhodla pro nový projekt a díky němu doposud na MS U20 získali dalších 5 medailí (2-1-2) a na MS U18 dokonce z posledních devíti šampionátů jen jednou neskončili na medailových pozicích – získali 5 zlatých. (S adeptem na další medaile v letošním roce v Německu jsme mimochodem nedávno v Hradci Králové sehráli kvalitní utkání: ČR U18 - USA U18 1:3)

Progresivní USA Hockey program se nazývá NTDP (National Team Development Program), což je zkratka pro Tréninkové a rozvojové centrum národního týmu USA.

Programu se účastní 44 až 46 nejlepších hráčů země a ti jsou spolu v jednom kempu po dobu dvou let. Mají zajištěnu kvalitní stravu, učí se hře a zásadám USA Hockey programu, dostávají směr a soustředí se na svůj cíl. Než USA Hockey s tímto programem začali, neměl národní tým do 20 let žádnou pravidelnou přípravu (stejně tak i Hockey Canada – a je tak zřejmé, že v minulých letech, kdy jsme pravidelně přiváželi z juniorských akcí medaile, přeci jen neměli tak těžkou a širokou konkurenci). Pak Američané přišli s programem pro hráče ve věku 16 a 17 let s tím, že tyto věkové kategorie dostanou šanci se zlepšit, ale hráči musí pochopit, co je nutné podstoupit a udělat pro úspěch. A získat současně mezinárodní zkušenosti, kterých se jim nedostávalo.

Na USA Hockey začali kvalitním skautingem talentovaných hráčů. Ve 14 letech jsou hráči hodnoceni, ale ne ještě kontaktováni. Až v 15 letech se hráči dostanou do výběrových turnajů, do užší selekce. Nakonec se každoročně v březnu uskutečňuje výběrový kemp pro 40 až 45 patnáctiletých hráčů. Výhodou je, že i hráči a rodiče mají možnost poznat a vyhodnotit, zda NTDP je ten pravý program pro ně. Většina z 22 až 23 nových „prvoročních“ hráčů je vybrána právě na tomto kempu a stává se základem pro celoroční reprezentaci, ve které spolu odehrají více jak 60 zápasů (což je víc než 120 zápasů společně před MS U18). Po skončení MS U18 pak hráči najdou uplatnění v US College Hockey, Junior Hockey Leagues a někteří dokonce v 18 letech začnou hrát NHL. Přestože je program ročně omezen na 44 až 46 hráčů, dalších 10 až 20 z tohoto projektu může během sezony krátkodobě profitovat vzhledem ke zraněním nebo nahuštěným turnajům a zápasům.

Tento unikátní program NTDP je situován ve stotisícovém městě Ann Arbour ve státě Michigan. Je to město na úrovni, má mimochodem i renomovanou nemocnici. Je to jakýsi americký hokejový „Center of the Universe“ – střed vesmíru v mnoha aspektech. Důležitá je jeho lokalita, k většině utkání lze cestovat autobusem a krátkým letem.

USA Hockey rovněž učinili moudré rozhodnutí tím, že hráči nebydlí v ubytovnách či internátech, ale bydlí a žijí v místních certifikovaných rodinách (což je běžné i v Kanadě, kdy jsou hráči většinou ubytováni v „hokejových“ rodinách a nebo rodinách členů klubu – a podle možností pak například část nákladů platí hráč a část klub).

Hráčův denní režim se dá charakterizovat jedním výrazem - intenzita.

Typický den začíná v 6,30 až 7,00 budíčkem. Škola v rozsahu šesti hodin denně začíná v 7,30. Po obědě a odpočinku následuje tréninková fáze: od 15,00 do 17,00 led a poté do 18,00 hodinová kondice. Hráči se pak rozejdou domů na večeři a pak se učí (při delších výjezdech mimo kemp není výjimkou, že tým má v realizačním týmu i učitele, který vyučuje i kontroluje – to jsme mohli zaznamenat i na různých turnajích u nás, kdy týmy Kanady a USA měli tyto učitele s sebou).

Je to opravdu velmi náročný den a tvrdší místo na zemi jen tak nenajdete. Takový režim zvládnou jen ti nejlepší , nejpracovitější a nejodolnější. Hlavním kritériem pro výběr a setrvání  je charakter hráče (co do náročnosti se zřejmě Ann Arbour vyrovná bývalým podmínkám ve zlaté éře CSKA Moskva, což jsem si dříve ověřil  jako trenér Calgary Flames a Floridy Panthers při neformálních rozhovorech s ruskými hráči - v kádru jsme mimo jiné měli  hráče Sergeje Makarova , Igora Larionova,  Germana Titova   a  Pavla Bureho).

 

Přes veškeré úspěchy, získané tituly mistrů světa U20 a U18 a stále většímu počtu hráčů dodaných do  NHL, si NTDP  v Ann Arbour  stanovuje jako hlavní kritéria úspěchu  následující:

  • 1.       Absolvent se musí zlepšit jako individualita, jako hráč
  • 2.       Hráč musí být zároveň excelentní student
  • 3.       Musí se rozvinout jako osobnost

Hráč musí pochopit, že život musí žít v rovnováze, nehledě na to, jak velký hokejový talent může být.  

Jestliže pak po 2 letech opouští Ann Arbour a splňuje všechna ze tří výše uvedených kritérií, USA Hockey je spokojeno a program NTDP hodnotí jako  úspěšný.

Nadstavbou takovéhoto individuálního úspěchu jsou pak výsledky na mládežnických mistrovstvích světa, proniknutí do NHL a pak to, že tito hráči mají chuť a odhodlání reprezentovat svoji zemi nejen na prestižních olympijských hrách, ale i na seniorském mistrovství světa.