29.04.2020 |

Hokejistou sezony se stal potřetí za sebou Milan Gulaš

Také v letošní, předčasně ukončené, sezoně Tipsport extraligy došlo na tradiční předávání týmových a individuálních cen. V rámci 25. ročníku ankety byl v Síni slávy českého hokeje vyhlášen Hokejista sezony 2019/2020. Nejprestižnější cenu, o níž rozhodují hlasy samotných hráčů, obdržel už potřetí v řadě plzeňský Milan Gulaš. Čtyřiatřicetiletý útočník byl oceněn celkem ve čtyřech kategoriích.

Ovládnout prestižní anketu třikrát za sebou se dosud podařilo pouze Jiřímu Dopitovi v letech 1997 až 1999. Milan Gulaš v základní části zaznamenal 76 bodů za 35 branek a 41 nahrávek, na slavnostním vyhlášení získal také ocenění pro Nejproduktivnějšího hráče Tipsport extraligy, Nejlepšího střelce sezony a trofej pro Nejlepšího hráče utkání.

Počtvrté za posledních pět sezon se stal vítězem základní části Tipsport extraligy klub Bílí Tygři Liberec. Kromě poháru Prezidenta Českého hokeje vybojoval tým pod Ještědem ještě tři individuální ocenění. Nejlepším trenérem se stal Patrik Augusta, brankářem Dominik Hrachovina s průměrem 1,95 inkasované branky na zápas a úspěšností zákroků 92,65 procenta.

Nově se po vzoru NHL udělovala Cena za oddanost hokeji pro hráče, který dokázal skloubit oddanost hokeji, vytrvalost, sportovní přístup nebo si prošel těžkou životní zkouškou. Získal ji útočník Jiří Průžek, který napsal velký příběh. Během letní přípravy mu našli nádor na varleti, už v říjnu se ale vrátil a řekl si o první extraligové starty za Liberec.

Anketu Zlatá helma SENCOR ovládl pošesté hokejista HC Kometa Brno, fanoušky letos nejvíce zaujala přesilovková paráda s přesně přihrávajícím Petrem Holíkem. Statistiku Radegast Index, měřící bojovnost hráčů, ovládl Michal Gulaši s hodnotou 217 RI bodů. Nejlepším juniorem DHL Superpoháru se stal brněnský obránce Stanislav Svozil, sedmnáctiletý talent si odnesl také cenu pro Nováčka sezony.

Pohár pro vítěze Chance ligy vybojoval tým ČEZ Motor České Budějovice, jenž po sedmi letech slavil postup. V Tipsport extralize vystřídá Kladno. Rytíři měli v kádru Nejlepšího obránce. Se 43 body na kontě se jím stal Kanaďan Brady Austin. Nedílnou součástí hokejových zápasů jsou i rozhodčí, tím nejlepším byl v uplynulé sezoně zvolen Robin Šír.

Výsledky

Kategorie Vítěz Vyhlašuje
Pohár prezidenta Českého hokeje Bílí Tygři Liberec Tipsport
vítěz základní části
Hokejista sezony Tipsport ELH Milan Gulaš HC Škoda Plzeň Tipsport a Generali
Česká pojišťovna
Nejproduktivnější hráč TELH Milan Gulaš HC Škoda Plzeň Škoda Auto
Zlatá helma SENCOR Petr Holík HC Kometa Brno SENCOR
Radegast Index (217 bodů RI) Michal Gulaši HC Kometa Brno Radegast
Nejlepší hráč utkání Milan Gulaš HC Škoda Plzeň Kaufland
Nejlepší střelec Milan Gulaš HC Škoda Plzeň Deník Sport
Nejlepší obránce Brady Austin Rytíři Kladno Blesk
Nejlepší brankář Dominik Hrachovina Bílí Tygři Liberec Právo
Nejlepší trenér Patrik Augusta Bílí Tygři Liberec ČTK
Nejlepší rozhodčí Robin Šír Český hokej
Nejlepší nováček Stanislav Svozil HC Kometa Brno Česká televize
Cena za oddanost hokeji Jiří Průžek Bílí Tygři Liberec O2 TV
Vítěz Chance ligy ČEZ Motor České Budějovice Chance
Nejlepší junior DHL poháru Stanislav Svozil HC Kometa Brno Český hokej