09.05.2021 |

Hokejistou sezony je Matěj Stránský, Oceláři s šesti cenami

Také v letošní sezoně Tipsport extraligy došlo na tradiční předávání týmových a individuálních cen. V rámci 26. ročníku ankety byl v hotelu Hilton Prague vyhlášen Hokejista sezony 2020/2021. Nejprestižnější cenu, o níž rozhodují hlasy samotných hráčů, obdržel Matěj Stránský.

Sedmadvacetiletý Matěj Stránský během základní části zaznamenal 52 bodů a s 33 góly na kontě si odnesl také cenu pro Nejlepšího střelce. Na výborná čísla plynule navázal také v play off – 15 bodů za pět gólů a deset asistencí pomohlo Třinci k zisku Masarykova poháru. Letošní mistr Tipsport extraligy, HC Oceláři Třinec, si ze slavnostního vyhlášení odnesl další čtyři individuální ocenění.

Podruhé se udělovala Cena za oddanost hokeji pro hráče, který dokázal skloubit oddanost hokeji, vytrvalost, sportovní přístup, nebo si prošel těžkou životní zkouškou. Po Jiřím Průžkovi ji získal kapitán Petr Vrána, který po rodinné tragédii dovedl Oceláře k titulu. Petr Vrána získal i Cenu Václava Paciny pro Nejlepšího hráče Generali Česká pojišťovna play off TELH.

Nejlepším trenérem extraligové sezony 2020/2021 se stal Václav Varaďa, Nejlepším obráncem slovenský reprezentant Martin Gernát. HC Oceláři Třinec v repríze finále z roku 2019 porazil Bílé Tygry Liberec 4:1 na zápasy a ovládl tradiční předávání týmových a individuálních cen. Poražený finalista z Liberce měl v kádru Nejlepšího brankáře, cenu poprvé obdržel Petr Kváča.

Pohár prezidenta Českého hokeje za vítězství v základní části patřil hráčům HC Sparta Praha. Nejproduktivnějším hráčem se stal Američan Peter Mueller z HC Kometa Brno, nasbíral 64 bodů za 29 branek a 35 nahrávek. Nejproduktivnější hráčem historie soutěže od roku 1936 se stal Viktor Hübl z HC VERVA Litvínov, s 815 body (367 + 448) překonal dlouholetého lídra Richarda Krále.

Anketu Zlatá helma SENCOR ovládl hokejista Jaroslav Vlach (Bílí Tygři Liberec), fanoušky letos nejvíce zaujala jeho únorová akce. Statistiku Radegast Index, měřící bojovnost hráčů, ovládl podruhé v řadě obránce HC Kometa Brno Michal Gulaši s hodnotou 208 RI bodů. Nováčkem sezony byl vyhlášen David Jiříček, obránce HC Škoda Plzeň získal nově pojmenovanou Cenu Otakara Černého.

Poprvé se udělovala trofej pro vítěze Enyaq Hockey League, kterou ovládli gameři HC Dynamo Pardubice. Pohár pro vítěze Chance ligy vybojoval tým Rytíři Kladno, jenž v příští sezoně rozšíří dosavadních čtrnáct týmů mezi tuzemskou elitou. Nedílnou součástí hokejových zápasů jsou i rozhodčí, tím nejlepším byl v uplynulé sezoně zvolen čárový Jiří Svoboda.

Přehled ocenění Hokejisty sezony 2020/2021

Vítěz Tipsport extraligy (udělují Tipsport a Generali Česká pojišťovna): HC Oceláři Třinec
Pohár prezidenta Českého hokeje (Český hokej): HC Sparta Praha
Hokejista sezony Tipsport ELH (Tipsport a Generali Česká pojišťovna): Matěj Stránský (HC Oceláři Třinec)
Nejlepší hráč Generali Česká pojišťovna play off Tipsport ELH – Cena Václava Paciny (MF Dnes): Petr Vrána (HC Oceláři Třinec)
Nejproduktivnější hráč Tipsport ELH (Škoda Auto): Peter Mueller (HC Kometa Brno)
Nejproduktivnější hráč historie základní části (Tipsport): Viktor Hübl (HC VERVA Litvínov)
Zlatá helma SENCOR (SENCOR): Jaroslav Vlach (Bílí Tygři Liberec)
Vítěz Radegast indexu (Radegast): Michal Gulaši (HC Kometa Brno)
Nejlepší střelec (Deník Sport): Matěj Stránský (HC Oceláři Třinec)
Nejlepší obránce (Blesk): Martin Gernát (HC Oceláři Třinec)
Nejlepší brankář (Právo): Petr Kváča (Bílí Tygři Liberec)
Nejlepší trenér (ČTK): Václav Varaďa (HC Oceláři Třinec)
Nejlepší nováček – Cena Otakara Černého (Česká televize): David Jiříček (HC Škoda Plzeň)
Nejlepší rozhodčí (Kaufland): Jiří Svoboda
Cena za oddanost hokeji (O2 TV): Petr Vrána (HC Oceláři Třinec)
Vítěz Chance ligy (Chance a Český hokej): Rytíři Kladno
Vítěz Enyaq Hockey League (Škoda Auto): HC Dynamo Pardubice

Galerie