03.05.2022 | Tisková zpráva

Hokejistou sezony je Filip Chlapík, získal tři ocenění

Také v letošní sezoně Tipsport extraligy došlo na tradiční předávání týmových a individuálních cen. V rámci 27. ročníku ankety byl vyhlášen Hokejista sezony 2021/2022. Nejprestižnější cenu, o níž rozhodují hlasy samotných hráčů, obdržel Filip Chlapík. Útočník HC Sparta Praha získal 146 z rekordních 408 hlasů.

Čtyřiadvacetiletý Filip Chlapík během základní části zaznamenal 70 bodů, s 31 góly a 39 asistencemi si zároveň odnesl ceny pro Nejproduktivnějšího hráče a Nejlepšího střelce. Na výborná čísla plynule navázal také v play off – 15 bodů za pět branek a deset nahrávek pomohlo HC Sparta Praha ke stříbrným medailím.

Vítězem Tipsport extraligy se stali potřetí za sebou hokejisté HC Oceláři Třinec, ve finálové sérii vyhráli 4:2 na zápasy. Do Slezska mířily i tři individuální trofeje. Nejlepším trenérem se stal Václav Varaďa, Nejlepším brankářem Ondřej Kacetl a Cena Václava Paciny pro Nejlepšího hráče Generali Česká pojišťovna play off TELH putovala do rukou obránce Tomáše Kundrátka.

Nejlepším obráncem se stal Peter Čerešňák z HC Škoda Plzeň. Nováčkem sezony byl vyhlášen jeho krajan Miloš Kelemen, útočník BK Mladá Boleslav získal Cenu Otakara Černého. Jako Nejlepší hráč utkání byl nejčastěji (celkem 16 x) vybrán dlouholetý útočník NHL David Krejčí, který před sezonou 2021/22 posílil HC Olomouc.

Anketu Zlatá helma Komerční banky vyhrál kapitán HC Sparta Praha Michal Řepík, fanoušky letos nejvíce zaujala jeho listopadová akce. Statistiku Radegast Index, měřící bojovnost hráčů, ovládl obránce Mountfieldu HK Richard Nedomlel s hodnotou 215 RI bodů. Do Hradce Králové mířil i Pohár prezidenta Českého hokeje za vítězství v základní části.

Potřetí se udělovala Cena za oddanost hokeji pro hráče, který dokázal skloubit oddanost hokeji, vytrvalost, sportovní přístup, nebo si prošel těžkou životní zkouškou. Po Jiřím Průžkovi a Petru Vránovi ji získal Zbyněk Irgl. Bývalý reprezentační útočník odehrál mezi tuzemskou elitou celkem 762 zápasů za Vítkovice, Třinec a Olomouc.

V sezoně 2021/22 jsme poznali také nejlepší tým Enyaq Hockey League, titul obhájili gameři HC Dynamo Pardubice. Pohár pro vítěze Chance ligy vybojoval tým HC Dukla Jihlava, který v následné baráži o Tipsport extraligu podlehl Rytířům Kladno. Nedílnou součástí hokejových zápasů jsou i rozhodčí, cenu z dílny studia Achilleas letos získal čárový Daniel Hynek.

Výsledky:

Vítěz Tipsport extraligy: HC Oceláři Třinec  
Pohár prezidenta Českého hokeje: Mountfield HK Hokejista sezony Tipsport ELH: Filip Chlapík (HC Sparta Praha)
Nejlepší hráč Generali Česká pojišťovna play off Tipsport ELH – Cena Václava Paciny (MF Dnes): Tomáš Kundrátek (HC Oceláři Třinec)
Nejproduktivnější hráč Tipsport ELH: Filip Chlapík (HC Sparta Praha)
Zlatá helma Komerční banky: Michal Řepík (HC Sparta Praha)
Vítěz Radegast indexu: Richard Nedomlel (Mountfield HK)
Nejlepší střelec (Sport): Filip Chlapík (HC Sparta Praha)
Nejlepší obránce (Blesk): Peter Čerešňák (HC Škoda Plzeň)
Nejlepší brankář (Právo): Ondřej Kacetl (HC Oceláři Třinec)
Nejlepší trenér (ČTK): Václav Varaďa (HC Oceláři Třinec)
Nejlepší nováček – Cena Otakara Černého (Česká televize): Miloš Kelemen (BK Mladá Boleslav)
Nejlepší hráč utkání: David Krejčí (HC Olomouc)
Nejlepší rozhodčí: Daniel Hynek
Cena za oddanost hokeji (O2 TV): Zbyněk Irgl
Vítěz Chance ligy: HC Dukla Jihlava
Vítěz Enyaq Hockey League: HC Dynamo Pardubice