18.06.2020 |

#HokejDoma: Trénuj jako hráči NHL – Tenis

V minulém díle ukázali útočník Caroliny Hurricanes Martin Nečas a útočník Colorada Avalanche Martin Kaut, že jsou dobří fotbalisté. Svou všestrannost dokazují i v 16. díle série #HokejDoma: Trénuj jako hráči NHL. Tentokrát se jedná o další mezi hokejisty oblíbenou disciplínu: tenis, který je vhodným sportem pro hráče všech věkových kategorií.

A jak vlastně doma s tenisem začít? Jde především o radost a získávání citu pro míč. Jeden z domácích postupů by mohl být následovný, ale není to samozřejmě žádný závazný nebo předepsaný návod, ani metodický postup, spíše inspirace:

Naučit se sám vyhazovat a chytat tenisový míček, pak s ním různě házet o zeď, házet a chytat míč ve dvojici a pak přes překážku/síť. Vzít si do rukou malou dřevěnou pálku nebo tenisovou raketu a opět zkoušet různé individuální triky, pinkat o zeď a pak na malém prostoru to zkoušet ve dvojici přes síť. Nejdříve s „líným“ míčkem, pak s tenisovým.

A zkoušet od začátku hrát. Zpočátku ve formě minitenisu či babytenisu, kdy se hraje většinou s lehkými míčky. Je výhodou, když začnete od někoho tzv. „okoukávat, nejlépe od někoho z rodiny nebo od kamarádů, kteří už něco dovedou. Nebo mohou rodiče zajistit 1-2 lekce od mládežnického tenisového trenéra, který poradí s raketou, držením a všeobecnými základy.

Pokud hráč dobře zvládne základní údery, dokáže udržet míč ve hře, dostat se do náročnějších výměn, hraje se již na velkém dvorci a pak je tenis jedním z nejlepších doplňků ledního hokeje. Z pohybových dovedností rozvíjí téměř vše potřebné pro hokej - rychlost a akceleraci, výbušnost, obratnost, koordinaci a vytrvalost. Současně pak již zmíněný cit pro míč, přesnost, konsistenci a anticipaci. Z psychologického hlediska pak jednoznačně soutěživost, odolnost, vyrovnávání se s emocionálními výzvami.

Důležité je, aby rodiče, pokud v začátcích asistují, měli na zřeteli, že nechceme mít z malého hokejisty profesionálního tenistu, ale že mu chce rozšířit dovednostní základ a nabídnout mu další sport, kde získá cenné herní zkušenosti. Je třeba se vyvarovat monotónních a drillových tréninků a naopak nechat děti co nejdříve hrát. Chceme přeci vychovávat soutěživé dravce s vlastním myšlením a invencí. Pro to je nejlepší varianta - hrát s kamarádem bez velkých pravidel a příkazů.

Martin Kaut a Martin Nečas pro vás vybrali dvě celkem obtížné challenge, především pro ty, kteří ještě moc nedrželi raketu v ruce. První je umění zvednout míček ze země jinak, než rukou. V tomto případě buď za pomocí rakety a nohy anebo jen rakety. Druhá challenge je ještě obtížnější a vyžaduje dobrou výkonnost a souhru dvojice. Cílem je míček vždy udeřit buď přímo z voleje a nebo halfvolejem a udržet ho ve hře aspoň tak, aby 10 krát přešel přes síť. Podaří se vám to, jako Martinovi Nečasovi a Martinovi Kautovi?

Příští díl #HokejDoma: Trénuj jako hráči NHL bude posledním před prázdninami a provede vás jím velmi vzácný host. Jak trénuje vám tentokrát ukáže nejlepší střelec NHL a momentálně i náš nejlepší hokejista David Pastrňák. Poví vám i o tom, jak vypadal jeho trénink v mládí a jak se v současné době připravuje na znovu zahájení NHL.

Autor textu: Slavomír Lener, manažer rozvoje ledního hokeje

Všechna videa připravuje oddělení rozvoje ledního hokeje ve spolupráci s profesionálními regionálními trenéry Českého hokeje. Další díly naleznete v sekci #HokejDoma: Trénuj jako hráči NHL.

Ukažte, jak trénujete doma i vy! Nahrajte video na sociální sítě a v popisku použijte hashtag #HokejDoma.