25.06.2020 |

#HokejDoma: Trénuj jako hráči NHL – Příprava Davida Pastrňáka

V sedmnáctém, předprázdninovém vydání série videí s hráči NHL vám ukážeme, jak trénuje mimo led náš nejlepší hokejista a současně nejlepší střelec NHL David Pastrňák. Jeho přístup k tréninku, hře, soutěživost a zápal do všeho, co dělá, je velice inspirativní.

Mladým hokejistům doporučujeme jen cvičení chytání míčků. Davidovu práci s činkami ukazujeme především proto, aby mladí kluci viděli, jaká dřina je čeká, pokud se stanou profesionály. Základem je však pestrý trénink plný sportovních her.

Ve videu je zachycena část z jeho dvouapůlhodinového tréninku s kondičním trenérem hráčů NHL Alešem Pařezem. Během prvních šedesáti minut David postupně zařadil cviky na mobilitu, zahřátí (warm-up) a poté rychlostní/dynamické cviky zaměřené na změny směru a reakci s tenisovými míčky.

Následoval hodinu a půl dlouhý, náročný silový trénink na dolní končetiny. Jedním ze cviků byl tzv. mrtvý tah (deadlift), kterému věnoval půl hodiny. Tato část tréninku je samozřejmě vhodná jen pro vyspělé, profesionální sportovce. Nicméně i tento cvik je vhodné zařadit do přípravy mladších hokejistů jako průpravu s velmi lehkými váhami, jako je dřevěná tyč. Současně je to ukázka toho, jak náročným sportem je hokej v profesionální fázi kariéry.

Ihned poté v krátké pauze před další náročnou hodinovou tréninkovou fází v rozhovoru řekl, jak trénoval v mládí a co je jeho tréninkovou náplní dnes, kdy je již hvězdou NHL. Jeho slova jsou nesmírně zajímavá a inspirativní se závěrečným doporučením pro mladé hokejisty.

Pro dokreslení: v poslední hodinovce David absolvoval cviky na starty a brždění s gumovými expandéry a v závěru pak tzv. „saně“ (tyto cviky včetně rozcvičky budou uveřejněny v podzimní části seriálu #HokejDoma: Trénuj jako hráči NHL). Odpoledne pak ještě David absolvoval hokejový tréninkový zápas s hráči NHL.

Na konec videa jsme pak zařadili tradiční challenge: „Dokážeš mimo trénink se všeobecným či specifickým zaměřením ještě absolvovat za jeden týden jakýchkoliv 5 sportovních her jako dokáže David Pastrňák?“

Od 2.poloviny srpna 2020 bude v seriál #HokejDoma: Trénuj jako hráči NHL pokračovat i během celé následující hokejové sezony. Inspirovat mladé hokejisty budou hráči Washingtonu Capitals Jakub Vrána, Michal Kempný a Radko Gudas, Filip Chytil z New York Rangers, Davida Pastrňáka s Ondřejem Kašem z Bostonu Bruins, David Kaše z Philadelphie Flyers, Dominik Kubalík z Chicaga Blackhawks a další.

Všech 17 dosavadních dílů série #HokejDoma: Trénuj jako hráči NHL naleznete kompletně na webu Českého hokeje zde.

Autor textu: Slavomír Lener, manažer rozvoje ledního hokeje

Ukažte, jak trénujete doma i vy! Nahrajte video na sociální sítě a v popisku použijte hashtag #HokejDoma.