22.10.2020 |

#HokejDoma: Trénuj jako hráči NHL - Na farmě s Liborem Hájkem

I v době, kdy jsou kvůli koronavirové pandemie zavřené zimní stadiony, doporučují zástupci Českého hokeje včetně Filipa Pešána mladým hokejistům a hokejistkám, aby se pravidelně hýbali a zůstali ve formě. Inspiraci si můžou vzít třeba z obránce New Yorku Rangers Libora Hájka, který ukázal, jak se připravuje doma na farmě.

Ve 25. díle seriálu #HokejDoma: Trénuj jako hráči NHL se mladým hokejistům a hokejistkám představil další hráč New York Rangers Libor Hájek. Libora jsme navštívili v jeho domácím prostředí, v lesích na Vysočině. Ukázal nám cvičení na posílení středu těla.

Středem těla, neboli HSSP (hluboký stabilizační systém páteře) označujeme svaly trupu v oblasti beder, pánve, břicha a kyčlí. Svaly HSSP se zapojují do každého pohybu, jsou zodpovědné za stabilizaci trupu při pohybu. Funkcí HSSP je držet správné postavení hlavy, páteře a jejich kloubů a pánve vůči sobě. Ze středu těla nám vychází všechny pohyby a dobře posílený střed těla je důležitý pro zvládnutí specifických hokejových dovedností.

„Posilování středu těla patří k mé každodenní tréninkové činnosti“ vysvětluje Libor Hájek.

Cvičení jsou jednoduchá, vhodná pro všechny věkové kategorie. U cvičení klademe důraz na kvalitu prováděného pohybu, ne na kvantitu. Platí zde pravidlo „někdy méně, znamená více“. Při správném provedení dochází k odstraňování svalových dysbalancí, zlepšení pohyblivosti a je i prevencí proti bolesti zad.

„Cvičení zlepšuje moji kondici, cítím se silnější v osobních soubojích, které jsou pro mě velmi důležité“ dodává Libor. „Cvičit mohu prakticky kdekoli. K mnoha cvikům nepotřebuji žádné pomůcky, hodně však využívám i TRX“ říká obránce New Yorku Rangers.

Všechna videa připravuje oddělení rozvoje ledního hokeje ve spolupráci s profesionálními regionálními trenéry Českého hokeje. Další díly naleznete v sekci #HokejDoma: Trénuj jako hráči NHL.

Ukažte, jak trénujete doma i vy! Nahrajte video na sociální sítě a v popisku použijte hashtag #HokejDoma.