19.09.2020 | Slavomír Lener

#HokejDoma: Trénuj jako hráči NHL - 22 cviků Radko Gudase

Téma dalšího dílu série #HokejDoma: Trénuj jako hráči NHL je 22 cviků Radko Gudase na rozcvičení, zapracování a posilování. Rozcvičku obránce Washingtonu Capitals jsme natočili a video může sloužit jako dobrá inspirace pro mladé hokejisty.

Radko ukazuje, jak se připravuje před náročným rychlostně-silovým tréninkem. Kvalitní zahřátí organismu a promyšlené rozcvičení důležitých partií těla funguje jako zapracování před následným tréninkem. Jde nejen o nastartování mysli a mentální přípravu na trénink, ale současně i o prevenci zranění. V tomto díle můžete zhlédnout sestříhané, přibližně 5 minutové video 22 cviků, které Radko před hlavní náplní tréninku zařadil. Ve skutečnosti tato přípravná fáze na hlavní část tréninku trvala 40 minut. Každý předvedený cvik měl 8-12 opakování a vždy 2-4 série.

Veškerá cvičení konzultuje Radko Gudas se svým kondičním trenérem Michalem Hamršmídem, který se v roce 2007 stal mistrem světa MMA. Michal rovněž působil jako kondiční trenér v letech 2015-2017 u národního týmu.

Na přiloženém videu je vidět, že Radko situuje úplný začátek tréninku do venkovního prostředí, využívá outdoorové tělocvičny. Až poté se přemístí dovnitř, hlavně z důvodů potřebné specializované vybavenosti.

Mladým hokejistům ukazujeme vybraná cvičení především z důvodů inspirace. Podívejte se, s jakým úsilím, zápalem a soustředěností cviky provádí. Sami jednotlivá cvičení nekopírujte, ale přizpůsobujte a modifikujte je podle svého věku, vyspělosti a sportovní úrovně. Poraďte se s trenérem a s rodiči. U dětí platí, že by se měly zapracovat a rozcvičit především herně, to znamená zařadit například různorodé malé hry nebo honičky s kamarádem.

V závěru Radko vyzývá mladé hráče, aby si zkusili některé z jeho náročnějších cviků a porovnali se sním. První, snadnější challenge „taneček“ prověří úroveň rovnováhy a sílu dolních končetin. Druhá, obtížnější challenge „váha“ ukáže na schopnost opakovaně vydržet v rovnovážné pozici a schopnost pevného držení těla.

V příštím XXII. díle Vám Radko ukáže, jak zdokonaluje výbušnost a odrazovou sílu dolních končetin. Zařadil frekvenční cviky, starty z různých poloh a cviky na bedně. Ve XXIII. díle se zaměří na dynamiku horní poloviny těla a předvede i svou boxerskou přípravu.

Všechna videa připravuje oddělení rozvoje ledního hokeje ve spolupráci s profesionálními regionálními trenéry Českého hokeje. Další díly naleznete v sekci #HokejDoma: Trénuj jako hráči NHL.

Ukažte, jak trénujete doma i vy! Nahrajte video na sociální sítě a v popisku použijte hashtag #HokejDoma.