05.05.2020 |

#HokejDoma: Cvičení pro brankáře - AGILITY, KOORDINAČNÍ CVIČENÍ I.

Osmé pokračování série #HokejDoma: Cvičení pro brankáře, kterou brankářská komise ve spolupráci s profesionálními regionálními trenéry brankářů Českého hokeje připravila pro období, kdy jsou zavřené zimní stadionu, se zaměřuje na agility, postřeh a koordinaci hokejových brankářů.

V tréninkových bateriích jsme si tentokrát pro vás připravili cvičení pro správný rozvoj našich brankářů v reakci na povely - výpady na terčíky při následném pohybu na malém prostoru v rychlosti a správné obratnosti. Zlepšete své reflexy pomocí tréninku s terčíky. Volíme v barevných provedení terčíků (kuželů), které je možno opatřit si čísly (nebo písmeny). Základní pokyny v úvodu zapracování těchto tréninků směřujeme cíleně na krátkou vzdálenost.

Pracujeme na náročnosti provedení od nejjednodušších pokynů k pokynům do obtížnosti a složitější náročnosti. Brankář by měl vždy nastupovat ke cvičení uvolněný a nebýt křečovitý ve svém základním postoji. Do pohybu na nahlášený směr, nebo barvu terčíku, přecházíme ve sníženém postoji a svůj pohyb směřujeme vždy ve spolupráci hlava-horní končetiny-tělo-dolní končetiny. Častým opomíjeným prvkem do těchto tréninků je rozvoj periferního vidění v prostoru navedených terčíků.

Základní pokyny:

  • začínající brankáři: mírný podřep a uvolněný postoj, paže před tělem
  • starší brankáři vycházejí ze správného brankářského postoje (viz. manuál brankářský postoj a rozklek)
  • v tomto cvičení využíváme jak hlasové, tak zrakové a hmatové podněty (dle dovedností brankáře), například klepnutí na levé rameno brankář musí startovat na opačnou stranu (na pravou)
  • brankář se dívá před sebe, nesleduje pouze kuželky
  • po doteku kuželky brankář zvedá hlavu do hry, sleduje hru před sebou!
  • při kroku vpřed na kuželky brankáři střídají nohy, nebo můžeme zvolit pouze levou nohou vpřed, následně vystřídat nohy. Pro starší brankáře můžeme zvolit na levou stranu výpad pravou nohou a opačně
  • během výpadu vpřed by měl brankář zvedat hlavu a opět sledovat situaci před sebou (volíme jak hlasové, tak zrakové podněty)
  • při úkroku stranou by měl brankář držet snížený postoj, neposkakovat
  • při obíhání terčíku (čtverec) můžeme ukazovat na prstech čísla, aby brankář sledoval hru a vnímal situaci před sebou. Pro zdatnější brankáře můžeme volit lehčí matematické úkoly (3+5) brankář hlásí výsledek, následně můžeme volit složitější počty (3+5-2+1)
  • dráha s terčíky a tenisáky: opět můžeme volit opačnou stranu než na kterou se ukazuje, aby brankáři vnímali a soustředili se. Nebo tenisáky přenášet
  • v dráze by měl brankář sledovat prostor před sebou, nekoukat se pod nohy
  • skvělá je závěrečná hra “Koulovačka”, kde se brankáři vyhýbají míčkům pomocí laterálních pohybů. Pro zdatnější brankáře můžeme volit i různá cvičení před hodem tenisáku, sed, leh břicho, záda, výskok, kotrmelce, atd.

Ukázky cvičení pro brankáře jsou připravované ve spolupráci profesionálních regionálních trenérů Českého hokeje, jsou zveřejňovány každý týden a distribuovány prostřednictvím regionálních trenérů brankářů klubovým trenérům, rodičům a brankářům. Další díly naleznete v sekci TRÉNINK BRANKÁŘŮ MIMO LED.

Nahrajte na sociální sítě video, jak doma trénujete vy, a připojte hashtag #HokejDoma.