03.02.2021 | Tisková zpráva

Hokej bude podruhé o Kapku lepší

4. února si lidé po celém světě připomínají den boje proti rakovině. A také hokejové hnutí se do boje proti této nemoci přidává. Startuje totiž 2. ročník projektu O Kapku lepší hokej. V něm se kluby i hráči Tipsport extraligy, Chance ligy a národního týmu spojí s Nadačním fondem Kapka naděje, aby dohromady pomohli dětem s poruchami krvetvorby.

Oranžová stužka

Symbolem, který doplňuje logo projektu, je oranžová stužka, neboť právě oranžová barva reprezentuje boj s poruchou krvetvorby. Proto budou mít kapitáni či významní hráči týmů speciálně upravené dresy, všichni hráči nastoupí s logem projektu na přilbách, oranžovými symboly například jako omotávka hokejky, oranžovými tkaničkami apod. Členové realizačních týmů či televizní reportéři budou vybaveni oranžovými stužkami na klopách.

Jak pomůžeme?

Kromě zvýšení povědomí a upozornění na problematiku onkologických onemocnění u dětí je cílem projektu získat finanční prostředky. Dresy významných osobností Tipsport extraligy i vybraných týmů Chance ligy ozdobí speciální oranžový rukáv s logem projektu. Tyto dresy budou následně umístěny do internetové aukce (10. – 18. února 2021). Ve speciální edici dresů nastoupí také hokejisté národního týmu, kteří budou mít logo projektu O Kapku lepší hokej na prsou a na zádech pod číslem. I zde následně proběhne internetová aukce dresů vybraných hráčů (13. – 22. února 2021), která bude navíc doplněna o jedinečné vydání hokejových kartiček členů Síně slávy českého hokeje a edici karet Priceless Moments of Czech Hockey 3D.

Neomezeně můžete nadačnímu fondu přispívat také formou DMS ve tvaru DMS KAPKANADEJE 30, 60 nebo 90 na číslo 87 777. Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč. Nadační fond Kapka naděje obdrží 29, 59 nebo 89 Kč. Více o dalších možnostech podpory zjistíte na webu: okapkulepsihokej.cz

Tváře druhého ročníku O kapku lepší hokej

Děti s různým onkologickým onemocněním bohužel nalezneme v každém kraji. Letos jsme zvolili následující dva dětské hrdiny, kteří se společně se svými rodinami a přáteli pustili do boje s leukémií.

Adam (10 let) začínal hrát hokej jako hráč v poli. Pak se bohužel objevil ošklivý protivník – leukémie. Zápas s ní trval velmi dlouho. Po transplantaci kostní dřeně se začal pomalu vracet do svého týmu a dohánět zameškané tréninky a zápasy. Zhruba po roce se rozhodl vyzkoušet post brankaře a jít tak stejnou cestou jako brácha. Kromě pochytání mnoha střel a zaléčení modřin z brány nikdy nezapomene na to, že vyhrál svůj největší zápas proti zrádné leukémii. Po boku mu naštěstí stál jeho statečný starší brácha a skvělý hokejový brankář Denis (12 let), který mu daroval svou kostní dřeň a tím dal mladšímu bráchovi šanci vyhrát nejtěžší zápas – o život.

Stáník (10 let) prošel zápasem o život dvakrát. Poprvé ve 2,5 letech, kdy se po uzdravení pustil s vervou do hokejových tréninků a zápasů a dával góly. Po šesti letech se mu bohužel zákeřná leukémie vrátila a nastalo opět těžké období léčby a následné transplantace. Stáník to však nevzdal, jako žádný ze svých zápasů, a prošel tím se vztyčenou hlavou. Led už na Stáníka opět čeká. Tak přejeme mnoho gólů!

Kam bude Nadační fond Kapka Naděje směřovat vybrané finanční prostředky

NF Kapka naděje pomáhá ve více než 50 nemocnicích v celé České republice. Jmenovat můžeme nemocnice v Benátkách nad Jizerou, Brně, Českých Budějovicích, Frýdku-Místku, Havířově, Hradci Králové, Jihlavě, Kadani, Karlových Varech, Kladně, Liberci, Litoměřicích, Litvínově, Mladá Boleslavi, Olomouci, Pardubicích, Plzni, Praze, Prostějově, Přerově, Sokolově, Třebíči, Třinci, Ústí nad Labem, Vítkovicích, Vsetíně a Zlíně.

Pro 2. ročník projektu byly vybrány tyto nemocnice:

  • Fakultní nemocnice v Motole
  • Fakultní nemocnice Plzeň
  • Fakultní nemocnice Ostrava
  • Pediatrické oddělení – Fakultní nemocnice Olomouc
  • Pediatrické oddělení – Nemocnice Jihlava

Říkají o druhém ročníku projektu

Petr Nitsche, BPA sport marketing: „Aktuálně všichni čelíme pandemii koronaviru, která mimořádně ovlivňuje naše životy a logicky se tak dostala do popředí našeho zájmu. Jenže s koronavirem nezmizela další závažná onemocnění, která nás mohou postihnout, bohužel naopak ještě více komplikuje preventivní vyšetření či léčbu kupříkladu onkologických pacientů. O to větší význam přikládám letošnímu ročníku projektu O kapku lepší hokej a vážím si spolupráce a pomoci napříč hokejovými kluby, národním týmem, vysílateli a dalšími médii, které jakkoli pomohou v osvětě a snaze generovat prostředky pro boj s poruchou krvetvorby či nádorových onemocnění u dětských pacientů. Jelikož nelze ve větší míře využívat darů do kasiček od diváků na utkání, budeme se více zaměřovat na dárcovské SMS a aukce dresů s logem projektu.“

Jan Fischer, Nadační fond Kapka naděje: „Projekt O Kapku lepší hokej vstupuje do svého druhého ročníku. Do ročníku, který je významně poznamenaný koronavirovou pandemií. Nesmírně oceňuji přístup hokejových týmů napříč ligami, společnosti BPA sport marketing, stejně jako České televize a O2 TV, kteří v této nelehké době společný charitativní projekt podpořili. Je skvělé, že v této ustarané době, kdy máme všichni spoustu starostí, nezapomínáme na druhé, kteří na naši pomoc čekají. Všem zapojeným subjektům, ale především divákům, děkuji za podporu.“

Kdy se hráči představí s oranžovými prvky?

Tipsport extraliga ledního hokeje

  • Čtvrtek 4. 2. 2021, pátek 5. 2. 2021 a neděle 7. 2. 2021. V každém utkání daných hracích dní by měl vždy v každém týmu nastoupit jeden hráč s dresem, jehož rukáv je obarven do oranžova.

Chance liga

  • sobota 6. 2. 2021. Významní hráči vybraných klubů se představí s dresem s oranžovým rukávem, nebo jinak speciálně upraveným dresem.

Národní tým

  • sobota 13. února 2021, zápas Česko – Finsko.

Ukázky dresů

Poděkování partnerům

Velký dík patří partnerům Tipsport extraligy a Chance ligy, kteří umožnili odehrát daná utkání ve speciálních dresech.