08.09.2022 | Tisková zpráva

HC Kometa Brno stále drží primát ve výchově talentů pro vrcholový hokej

Podle rankingu za uplynulých 5 sezón se nejvíce na výchově talentovaných hokejistů pro nejvýznamnější reprezentační akce a nejkvalitnější soutěže v zahraničí nejvíce spolupodílela akademie Komety Brno. Obhájila tak svůj loňský primát, byť tentokrát si o jednoho symbolického lva pohoršila.

Na svém kontě má „jen“ čtyři, stejným počtem se mohou pochlubit i HC Škoda Plzeň na druhém a Bílí Tygři Liberec na třetím místě. Speciální ocenění, tedy lvy mohou přitom kluby získat v pěti kategoriích podle počtu juniorů vychovaných pro vrcholový hokej.

První příčka za stupni vítězů patří Dynamu Pardubice se třemi lvíčky, dalších 10 klubů získalo lvíčky dva. Mezi Top ten se probojovaly HC Energie Karlovy Vary, Motor České Budějovice, HC Vítkovice Ridera, HC Sparta Praha, Rytíři Kladno a Chomutov.

„Tento žebříček zohledňuje působení jednotlivých hráčů v posledních čtyřech sezonách v českých klubech. To, že borci jako Jiří Kulich nebo Martin Nečas dostali šanci hrát vedle zkušených hokejistů v extralize, je v jejich kariérách určitě hodně posunulo. Na druhou stranu se ale nesmí zapomínat i na práci v menších klubech, kde tito hráči začínali nebo z kterých se posunuli právě do extraligových mužstev,“ připomíná manažer Akademií Českého hokeje Pavel Geffert.“

Dlouhodobý ranking 2017 až 2022

Poznámky:

  • 1. Body jsou přidělovány podle: 1) počtu juniorů na nejvýznamnějších reprezentačních akcích (OH, SP, MS, EHT, MS U20, MS U18, Hlinka Gretzky Cup)
    2) počtu hráčů ve vstupním draftu NHL
    3) počtu juniorů v ELH
    4) počtu juniorů v nejkvalitnějších zahraničních soutěžích (NHL, AHL, KHL, SHL, Liiga, NLA).
  • 2. Reprezentační akce (EHT, Hlinka Gretzky Cup 50 bodů – OH, SP, MS 150 bodů). Vstupní draft NHL (podle umístění 10–500 bodů s výrazným zvýhodněním umístění na nejvyšších příčkách). TELH (podle počtu utkání a průměrného ice timu, brankáři podle počtu minut 5–120 bodů). NHL (podle počtu utkání, brankáři podle počtu minut 50–150 bodů), AHL (podle počtu utkání, brankáři podle počtu minut 20–80 bodů), KHL, SHL, Liiga, NLA (podle počtu utkání, brankáři podle počtu minut 20–80 bodů).
  • 3. Podíl jednotlivých sezón na celkovém hodnocení je odstupňován podle procentuálního koeficientu (100 % - 80 % - 60 % - 40 % - 20 %). V případě, že hráč nastupoval ve více klubech, jsou body rozděleny podle délky působení (4 sezóny 100 % – 3 sezóny 75 % – 2 sezóny 50 % – 1 sezóna 25 %). Výjimkou je ELH, kde získává všechny body klub, v němž dostal během sezóny největší prostor.
  • 4. Hodnoceni jsou hráči české státní příslušnosti, kteří v sezóně spadali do juniorské kategorie a v posledních čtyřech ročnících strávili alespoň jednu soutěžní sezónu v českém klubu.
  • 5. Červeně vyznačené kluby nejsou nositeli statusu Akademie Českého hokeje.

Více informací najdete v sekci Akademie Českého hokeje.