28.10.2021 | Martin Voltr

Finské autority nepustí na sportovní akce do země neočkované

Koronavirus bohužel i nadále zasahuje do mezinárodního hokejového programu. Pociťují to také české mládežnické reprezentace, které se chystají na listopadové akce.

Rovnou dvojice mládežických výběrů zamíří v listopadu do Finska – sedmnáctka kouče Rostislava Vlacha a devatenáctka trenéra Miroslava Přerosta. První jmenovaný tým čeká silně obsazený turnaj čtyř zemí ve Vaase, kde vyzve i Švédy a Američany, druhý zase trojutkání proti domácím vrstevníkům ve Vierumäki.

Oba se však musí vypořádat s určitou komplikací. Finské autority totiž na základě pandemie covidu-19 po konzultaci s šéflékařem Finského olympijského výboru nepustí na své území hráče ani členy realizačních týmů bez ukončeného očkování.

Účastníci přátelských zápasů či turnajů, kteří budou mít za sebou první dávku očkování, budou vpuštěni na finské území s podmínkou absolvování trojice PCR testů – v Česku před odletem, na letišti v Helsinkách a po příjezdu na místo konání turnaje.

„Pokud je pořadatelem akce zahraniční subjekt, my musíme respektovat jeho pravidla. Pokud by podobnou akci pořádal například Český hokej, nastavili bychom pravidla podle aktuálně platných opatření v naší zemi,“ vysvětluje sportovní manažer hokejového svazu Petr Studnička.

Současně se i po necelých dvou měsících potvrdila jeho slova. Začátkem září totiž vydal doporučení pro všechny hráče, hráčky a členy realizačních týmů mládežnických reprezentací, v němž upozorňoval, že v průběhu sezony může nastat právě situace, kdy některé státy pustí na své území pouze reprezentanty s dokončeným očkováním.

Autor: Martin Voltr, hokej.cz