14.04.2023 | Jakub Ruč

Finky rozstřílely Němky, Švédkám stačil na výhru jeden gól

Mistrovství světa žen pomalu míří do svého finiše. Včera se hrály dva zápasy, ve hře je nadále pátá příčka, která zaručuje pro příští ročník vstupenku do skupiny A.

Finsko – Německo 8:2 (1:1, 3:1, 4:0)

Branky a nahrávky: 11. Nylundová (Vesaová, Sundelinová), 21. Nieminenová (Savolainenová, Hiirikoskiová), 26. Nieminenová (Tulusová), 29. Nieminenová (Hiirikoskiová, Laitinenová), 46. Liikalaová (Parkkonenová, Nieminenová), 49. Hiirikoskiová (Laitinenová), 50. Vesaová, 60. Karjalainenová (Vainikkaová, Liikalaová) – 11. Weidenfelderová (Feldmeierová, Haiderová), 22. Wagnerová (Karpfová, Harková)

První velkou šanci měla Anni Montonenová, které se otevřel prostor na pravé straně. Svůj prakticky samostatný únik ale zakončila střelou vysoko nad. A tak trochu překvapivě nakonec jako první udeřily Němky. V početní výhodě si našla odražený kotouč Sonja Weidenfelderová, která ho posléze z hranice brankoviště poslala do sítě. Avšak Finky přispěchaly po šestnácti vteřinách s bleskovou odpovědí. Vesaová si na levém kruhu zpracovala zadovku a následnou střelu tečovala mimo dosah gólmanky Jenii Nylundová.

Ve druhé periodě se měnilo skóre hned po 35 vteřinách. Petra Nieminenová dostala nabito na modrou čáru, kde se do puku vší silou opřela a střelou bez přípravy propálila vše, co jí stálo v cestě. Tentokrát ale Němkdy přispěchaly s rychlou odpovědí. V následující minutě Karpfová perfektně vyřešila přečíslení, když před brankou našla úplně volnou Theresu Wagnerovou, která puk procedila mezi betony. Vyrovnaný stav ale opět dlouho neplatil. Hrdinkou večera se totiž stala Petra Nieminenová která poté během tří minut dala dvě branky, čímž zkompletovala svůj hattrick.

Pět minut po začátku poslední periody Julia Liikalaová náskok Seveřanek ještě navýšila a utkání se posléze prakticky už jen dohrávalo. Finky si závěr nicméně užily ve velkém stylu, přidaly ještě tři branky a celkově Němky porazily 8:2.

Japonsko – Švédsko 0:1 (0:1, 0:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 10. Bouvengová (Lundinová, Olssonová)

Švédky byly v úvodu zápasu lepší a v desáté minutě šly zaslouženě do vedení. Trojice Japonek v předbrankovém prostoru dělala, co mohla, aby se dostala ven z pásma, výborně si ale vedly Hanna Olssonová a Sofie Lundinová, které poslaly puk na Josefin Bouvengovou, která pak puk z levého kruhu namířila mezi pravou ruku a tělo gólmanky. Akane Šigaová mohla záhy vyrovnat, když vypíchla puk Nathalii Lidmanové a dostala se do brejku. Japonka svou individuální šanci zakončila a Emma Söderbergová vytěsnila betony kotouč nad sebe.

Ve druhé části se hrál vyrovnaný hokej, ubylo šancí a hrála se spíše taktická bitva. Až ve třetí periodě měly Japonsky dvě obrovské šance na vyrovnání. Nejprve Ito Makotoová vyřešila parádně brejk dvou na jednu, puk ale poslala těsně vedle brány. Záhy Emma Söderbergová pouze vyrazila puk před sebe, tam byla zaparkovaná Šiori Koikeová, ta ovšem místo prázdné brány poslala puk jen do brankové konstrukce. Utkání tak nakonec rozhodl jediný gól, Švédky se tak mohou těšit na odvetu proti Finkám.

Foto: iihf.com/Matt Zambonin