22.09.2022 |

Exhibiční zápas IPH Cupu sledovalo na dva tisíce diváků

Světový parahokejový turnaj International Para Hoceky Cup oficiálně začne v sobotu 24. září. Svůj první exhibiční zápas za sebou už mají ale Češi s Američany. Zahráli si totiž ve společných smíšených týmech pod vedením českých i amerických trenérů.

Ojedinělá spolupráce navazuje na dlouhodobou myšlenku Českého para hokej v rozvoji tohoto sportu nejen u nás, ale v rámci celého světa. A hráči si tuto neobvyklou spolupráci náramně užívají.

Čeští a američtí parahokejisté spolu trénují celý týden před startem IPH Cupu. „Je to úžasné, hrát zase v Ostravě, v aréně, kde začala naše vítězná vlna v roce 2009 a trvá dodnes, takže vlastně jsme vám vděční my za to, že jsme teď nejlepším týmem na světě. A mladí fanoušci, kteří dnes přišli a vytvořili zase tu neskutečnou atmosféru, to si prostě všichni užíváme“ řekl s úsměvem za americkou reprezentaci manažer týmu Dan Brennan. „Je to mazec hrát s nimi, trénovat, až mě mrzí, že si tuhle možnost užívám až na závěr kariéry,“ ocenil možnost společného tréninku Zdeněk Krupička, který se na turnaji International Para Hockey Cup bude loučit s aktivní reprezentační kariérou. V netradiční roli se dnes představil i český trenér Jiří Bříza, který pro exhibiční utkání oblékl dres rozhodčího. „Odpískal mi tam i jeden hodně přísný faul, ale moji američtí spoluhráči řekli, že i on se holt musí ještě hodně učit,“ dodal Zdeněk Krupička.

Na přátelský zápas se přišlo podívat 2000 fanoušků, byla pro ně připravena i fanzona, která bude v provozu i během samotného IPH Cupu. V dějišti International Para Hockey Cupu jsou už i hráči Kanady, Norska, Slovenska a Německa. Poslední tři zmínění pak na turnaji vytvoří společný IPH tým. „Chtěli jsme tak dát možnost i dalším týmům z Evropy, aby si mohly zahrát se světovou elitou a rozvíjet tak parahokej i ve svých zemích,“ řekla manažerka turnaje Irena Šašková.

Více informací nejen o IPH Cupu najdete na webu Českého para hokeje.

Rozpis českých zápasů IPH Cupu 2022 v Ostravě:

sobota 24. září 2022
19:00 Česko vs Kanada

neděle 25. září 2022
19:00 Česko vs USA

úterý 27. září 2022
19:00 Česko vs IPH team

Nominace českého týmu:

SKV Sharks Karlovy Vary: Geier Michal, Sedláček Patrik, Veselý Filip, Wágner Karel, Zelinka Radek
HC Sparta Praha: Krupička Zdeněk, Ohar Alex, Novotný Miroslav, Raul Jiří, Vápenka Michal
SHK Mustangové Pardubice: Doležal Pavel, Kubeš Pavel
Flamingos Ostrava: Hečko Václav, Kudela Martin
SHK LAPP Zlín: Hábl Zdeněk. Palát David

Realizační tým:

Manažerka týmu: Jaroslava Krakovičová
Hlavní trenér: Jiří Bříza
Asistent trenéra: Jan Szturc
Trenér brankařů: Jakub Novotný
Fyzioterapeut: Michaela Dobešová / Jan Habara / Marek Čeřovský
Kustod: Petr Stránský