13.05.2019 |

Denní souhrn: Rekordní výhra Dánska, italský kouzelník a vítězství favoritů

Pátý hrací den přinesl celkem jednoduché výhry favoritů. Dánové zapsali své historické vítězství 9:0 s Velkou Británií, Němci si vyšlápli na Francii a Švýcaři přejeli Rakousko. Nejvíce se však mluvilo o italském brankáři Bernardovi, který pochytal 62 střel a ačkoliv Itálie padla 0:3, on byl po právu považován za hrdinu své země.

Itálie – Lotyšsko 0:3 (0:0, 0:2, 0:1)

Branky a nahrávky: 30. Roberts Bukarts (Rihards Bukarts, Meija), 39. Marenis (Gegeris, Freibergs), 60. Blugers (Balcers, Keninš). Rozhodčí: Reneau (USA), Schukies (GER) – Dalton (GBR), Sormunen (FIN). Vyloučení: 3:1. Využití: Bez využití. Diváci: 5532

Italové padli s Lotyšskem 0:3 a ani ve třetím utkání tak nevstřelili regulérní gól. Jednoho sice v první třetině dosáhli, ale po protestech lotyšské střídačky byl pro ofsajd odvolán. Senzační výkon předvedl italský brankář Andreas Bernard, který čelil 64 střelám, z nichž pustil pouze dvě. Třetí pojišťovací branka padla až do prázdné brány.

Na Lotyších bylo vidět, jak velkou radost mají z každého gólu. Možná i kvůli tomu, že italského fantoma, který si napravil reputaci po prvním nepovedeném vystoupení, překonali až v polovině zápasu zásluhou Robertse Bukartse.

Švýcarsko – Rakousko 4:0 (1:0, 0:0, 3:0)

Branky a nahrávky: 20. Fiala (Hischier, Praplan), 54. Josi (Loeffel, S. Moser), 59. Kurashev (Hischier), 60. Andrighetto (Diaz, Praplan). Rozhodčí: Kaukokari, Rantala – Nikulainen (všichni FIN), Jensen (DEN). Vyloučení: 4:9, navíc Weber (SUI) a Herburger (AUT) 10 min. OT. Využití: 2:0. Diváci: 4488.

Žádné překvapení se nezrodilo ani ve večerním zápase. I když by skóre mohlo naznačovat, že se jednalo o jednoznačné utkání, tak tomu tak úplně nebylo. Švýcaři poprvé udeřili v posledních vteřinách první třetiny z úniku dvou proti jednomu. Opět se prosadil útočník s českými kořeny Kevin Fiala.

Pak ale dlouho dobývali rakouskou branku marně. Definitivně uklidnil Helvéty Roman Josi v 54. minutě tečovanou střelou do víka. V závěru Rakušané doplatili na nedisciplinovanost a nechali si v oslabeních dát ještě dvě branky.

Velká Británie – Dánsko 0:9 (0:3, 0:5, 0:1)

Branky a nahrávky: 9. Jesper Jensen (Eller, M. Lauridsen), 10. Bau Hansen (Boedker, Regin), 13. Poulsen (Olesen), 22. Bruggisser (Boedker, Madsen), 24. Eller (Jensen Aabo, Regin), 25. Nicklas Jensen (Eller, M. Lauridsen), 31. Nicklas Jensen (Storm, Eller), 36. Poulsen (Jesper Jensen, Olesen), 52. Poulsen (Jakobsen). Rozhodčí: Martin Fraňo (CZE), Olivier Gouin (CAN) – Dmitrij Goljak (BLR), Roman Kaderli (SUI). Vyloučení: 5:3. Využití: 0:4. Diváci: 3 463.

Dánové uštědřili Velké Británii debakl 9:0. Na vysoké výhře se čtyřmi body podílel Lars Eller, jeho spoluhráč Morten Poulsen nastřílel hattrick. Vítězný tým proměnil čtyři z pěti přesilovek.

Ráz utkání určila už první třetina, kdy Dánsko během necelých čtyř minut třikrát skórovalo. Británie nekladla vážnější odpor a branky na jejím kontě rychle přibývaly. V prostřední části se v dobré náladě hrající Dánové prosadili ještě pětkrát. Konečnou podobu dal výsledku Morten Poulsen, který v polovině třetí třetiny v oslabení ujel britské obraně a završil hattrick. Devět gólů přitom Britové nedostali ani od Kanady...

Celkem sedm hráčů dánského týmu zažilo vícebodový zápas.

Německo – Francie 4:1 (1:0, 2:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 18. Seider (Fauser, Hager), 34. Plachta (Eisenschmid, J. Müller), 38. Draisaitl (Kahun), 60. Holzer – 25. Fleury (Bozon, Manavian). Rozhodčí: Jevgenij Romasko, Max Sidorenko – Hleb Lazarev, Dmitrij Šišlo. Vyloučení: 5:4. Využití: 0:0. Diváci: 4 013.

Německý tým splnil roli favorita proti Francii, a i ve svém třetím utkání na šampionátu zvítězil. K výhře 4:1 došlo mužstvo kolem Leona Draisaitla i přesto, že soupeř měl více střel. Dobrý výkon však podali oba brankáři Německa – jak Philipp Grubauer, který si odbyl premiéru na turnaji, tak i náhradník Niklas Treutle, který ho v polovině utkání střídal.

Němci se do vedení dostali po sedmnácti minutách, kdy rychlý protiútok se štěstím zakončil bek Moritz Seider. Na začátku druhé třetiny vyrovnal francouzský kapitán Damien Fleury, tím však gólová produkce jeho týmu skončila. Následně musel ze hry Grubauer, který místo v brance přepustil kvůli svalovému zranění Treutlemu. Ještě před druhou sirénou vrátili Němcům vedení Matthias Plachta a Leon Draisaitl.

Ve třetí třetině sice Německo zahodilo přesilovku pěti proti třem, přesto nakonec došlo ke třem bodům. Výhru potvrdil při francouzské power play trefou přes celé hřiště do prázdné branky KorbinianHolzer. Německo je po třech zápasech stoprocentní a s devíti body vede tabulku skupiny A.