03.05.2021 | Petr Dejnožka

Čtvrtfinále MS U18: Češi na Kanadu nestačili, překvapením vyřazení USA

Osm postupujících ze základních skupin si to ve čtyřech čtvrtfinálových zápasech rozdalo o postup do bojů o medaile. Českým hokejistům se proti Kanadě vůbec nedařilo, podruhé za sebou inkasovali dvojciferný počet branek a se šampionátem se loučí vysokou porážkou. Dál jdou naopak favorité z Ruska a Finska, Američané trochu nečekaně padli proti Švédsku a jeden z favoritů na celkové vítězství tak končí již ve čtvrtfinále.

čtvrtfinále

Rusko – Bělorsko 5:2 (2:0, 1:2, 2:0)

Branky a nahrávky: 5. Mičkov (Kvočko, Bučelnikov), 16. Jurov (Koromyslov), 23. Duda (Jurov, Svečkov), 47. Mirošničenko, 49. Gajdamak – 28. Morozov (Michaljov, Rohač), 32. Nikolajenja (Anoško).

Jako první svoji postupovou povinnost splnilo Rusko, které ve večerních hodinách středoevropského času porazilo Bělorusko. Rusové vstoupili do zápasu dobře, dvakrát se prosadili již v první třetině a zkraje druhé přidali i třetí branku. Soupeř se ale nevzdal a dvěma trefami v prostředním dějství utkání výrazně zdramatizoval. Favorit duelu si ale postupovou radost vzít nenechal, v závěru zpečetil svoji výhru 5:2 a právem postoupil mezi čtyři nejlepší.

Kanada – Česko 10:3 (4:1, 2:1, 4:1)

Branky a nahrávky: 3. Johnston (Bedard, McTavish), 5. Roulette, 7. Bedard (Zhilkin, McTavish), 11. Stankoven (Bedard), 22. Guenther (Wright, Bedard), 37. Guenther (Othmann, Del Mastro), 47. Bedard (Stankoven, McTavish), 48. Winterton (Roulette, Pinelli), 50. Harrison (Pinelli, Winterton), 54. Wright (Zellweger) – 9. Pajer (Brabenec), 24. Chmelař (G. Szturc), 49. G. Szturc (Marcel, Svozil).

Čeští hokejisté chtěli proti Kanadě odčinit nepovedený poslední zápas základní skupiny proti Rusku, jejich plány se ale začaly bortit již po dvou minutách první třetiny. Za prvních sedm minut vyhnala brankáře Suchánka třemi vstřelenými góly, snížení Pajera v přesilové hře však dominanci javorových listů nesnížilo. Kanada si závěrečné okamžiky zápasu s přehledem pohlídala a duel dotáhla do vítězství v poměru 10:3.

Finsko – Švýcarsko 2:0 (0:0, 1:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 40. Salminen (Tuomaala, Matikka), 51. Heimosalmi.

Nejméně branek ve čtvrtfinálových zápasech padlo v duelu Finska se Švýcarskem. Hráči helvétského kříže výrazně kousali severské favority, první branku inkasovali až čtyři vteřiny před koncem druhé třetiny. Švýcaři následně ve třetím dějství neproměnili nařízené trestné střílení, po gólu na 2:0 se již zvednout nedokázali. Finský gólman Koskenvuo pochytal 23 střel soupeře a připsal si čisté konto, které mohl slavit spolu s postupem do semifinále mistrovství světa.

Švédsko – USA 5:2 (1:0, 1:1, 3:1)

Branky a nahrávky: 4. M. Hävelid (Rosén, Olsson), 34. Lysell, 42. Lysell, 55. Moberg (Rosén, Strömgren), 60. Rosén (Hasa) – 33. Savage (Duke, Behrens), 59. Savage.

Nejočekávanější bitvu mezi sebou svedli hráči Švédska a Spojených států. Švédové vstoupili proti domácímu výběru do zápasu lépe, na první využitou přesilovou hru dokázal favorit z USA odpovědět stejnou mincí až ve 34. minutě. Remízový stav vydržel jen 43 vteřin, poté si hráči Tre Kronor vzali vedení zpět na svoji stranu, a když na začátku třetího dějství zvýšil Lysell na rozdíl dvou gólů, bylo s Američany zle. Švédové si již náskok pohlídali, zvítězili po gólu do prázdné branky 5:2 a trochu nečekaně vyřadili pořadatele mistrovství již ve čtvrtfinále.

Semifinálové dvojice:

Kanada – Švédsko

Finsko – Rusko