31.12.2019 |

Čtvrtfinále je tady! Češi jdou na Švédsko, Finsko vyzve USA

Druhý den nového roku 2020 je na programu čtvrtfinále světového šampionátu juniorů a první ze dvou zápasů o udržení v elitní skupině. Vše odstartuje souboj Kazachstánu s Německem, následovat bude střetnutí mezi Švýcarskem a Ruskem. Ve tři hodiny se Kanada postaví Slovensku, od půl šesté začne duel Spojených států s Finskem a hrací den uzavře bitva domácího Česka se Švédskem.

Především základní skupina B byla napínavá až do konce, nyní už jsou ale všechny čtvrtfinálové dvojice odhaleny. Svého soupeře v zápasech o udržení zná i Kazachstán, který bude příslušnost na mistrovství hájit proti Německu.

Favoritem budou určitě Němci, kteří měli mnohem těžší skupinu než Kazaši. Ti ale zase nepříjemně kousali i proti Finům, Švýcarům nebo Švédům a pochopitelně nemají co ztratit. Za zmínku určitě stojí čtyři vstřelené branky Maxima Musorova, z německého výběru je nejproduktivnější Dominik Bokk (3+2).

Švýcaři na závěr skupiny udolali Finsko a ve čtvrtfinále je čeká Rusko. Východoevropané na šampionátu disponují velmi dobrým týmem a jeho kvalitu ukázali zejména proti Kanadě. Švýcarsko může spíše překvapit, ale rozhodně by nemělo být odepisováno. Sedm bodů už nasbíral Valentin Nussbaumer (2+5), z Rusů se daří Kirillu Marčenkovi (2+4).

Těžký úkol před sebou mají Slováci. Naši bývalí federální partneři by pro postup mezi nejlepší čtyři museli zastavit Kanadu, ve skupině navíc úplně jisté výkony nepředváděli. Javorové listy naopak po výprasku s Ruskem zabraly a skončily na druhém místě. Kromě toho už na Nový rok po zranění trénovala největší hvězda týmu Alexis Lafreniere.

Zajímavý zápas nabídne v podvečer Třinec. Finsko kvůli ztrátě se Švýcary kleslo na třetí příčku skupiny a v prvním kole play off narazí na Spojené státy. Ze všech čtvrtfinálových mačů by mohlo jít o nejvyrovnanější bitvu, Amerika má však velmi silný mančaft nabitý draftovanými hvězdami. Pozornost bude upřena hlavně na Trevora Zegrase, který s devíti asistencemi kraluje bodování turnaje.

A konečně český národní tým. Pořadatelská země do čtvrtfinále proklouzla ze čtvrtého místa a nyní bude čelit Švédům. Tre Kronor staví svoji hru na kvalitní defenzivě, v níž nastupuje řada hokejistů se zkušenostmi z NHL. Mimo to si svěřenci kouče Varaďi musí dát pozor na nejlepšího střelce šampionátu Samuela Fagema (6 branek).

Čechy trápí rozsáhlá marodka, ze hry jsou například dvě největší týmové opory Jan Jeník a Jakub Lauko. Do brankoviště se zřejmě vrátí Lukáš Dostál, zranění Lukáše Paříka a Karla Pláška by nemělo být vážné. Nejproduktivnějším hráčem mužstva je s pěti asistencemi Michal Teplý.

Třetí leden je dalším volným dnem tohoto mistrovství, semifinále se stejně jako baráž budou hrát až 4. ledna v sobotu. Den poté bude následovat bitva o třetí místo a vyvrcholení celé akce v podobě finále.

Vstupenky na vyřazovací boje a duely o záchranu si můžete zakoupit ZDE.

Rozpis play off Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji juniorů 2020:

Čtvrtek 2. ledna 2020
10:00 o udržení (Ostrava): Kazachstán – Německo
12:30 QF1 (Třinec): Švýcarsko – Rusko
15:00 QF2 (Ostrava): Kanada – Slovensko
17:30 QF3 (Třinec): USA – Finsko
20:00 QF4 (Ostrava): Švédsko – Česko

Sobota 4. ledna 2020
11:00 o udržení (Ostrava): Kazachstán – Německo
15:00 Semifinále 1 (Ostrava)
19:00 Semifinále 2 (Ostrava)

Neděle 5. ledna 2020
11:00 o udržení (Ostrava): Kazachstán – Německo (potenciální)
15:00 O bronz (Ostrava)
19:00 Finále (Ostrava)