10.10.2021 | Tisková zpráva

Český ženský hokej bude hrát o historický postup na olympijské hry

Historie ženského hokeje v České republice sahá do 80. let 20. století, kdy se začaly tvořit první týmy. Organizovaná soutěž žen se v ČR hraje od sezony 1986/87. Národní tým žen byl sestaven v roce 1988 a od roku 2000 se pravidelně účastní světových šampionátů.

Součástí elitní divize mistrovství světa žen byl český tým v letech 2013, 2016, 2017, 2019 a 2021. Na olympijské kvalifikaci, která je na programu 11. až 14. listopadu v Chomutově, si svěřenkyně Tomáše Paciny mohou zajistit historicky první účast pod pěti kruhy.

Ženský hokej byl olympijského programu zařazen v roce 1998 v Naganu a od té doby poznal pouze dva vítězné týmy. Na dosavadních šesti olympijských turnajích žen se ze zlata čtyřikrát radovaly hokejistky Kanady a dvakrát jejich největší rivalky ze Spojených států amerických, které budou zároveň příští rok v Pekingu ohajovat prvenství z Pchjongčchangu.

Na únorovou olympiádu do Číny odcestuje celkem 10 národních výběrů. Jistou účast má šest nejlepších týmů na základě rankingu IIHF (Kanada, USA, Finsko, Olympijští sportovci z Ruska, Švýcarsko a Japonsko) a Čína jakožto pořadatel turnaje. Zbylá tři místa obsadí vítězové olympických kvalifikací, které v termínu 11. – 14. listopadu pořádají další tři týmy v pořadí rankingu IIHF – Česko (skupina C, Chomutov), Německo (skupina D, Fussen) a Švédsko (skupina E, Lulea). Samotný turnaj v rámci zimních olympijských her odstartuje 3. února 2022 a finále je na programu 17. února 2022. Národní výběry budou rozděleny do dvou skupin po pěti. Zatímco v elitní skupině A budou mezi sebou týmy bojovat o co nejvýhodnější postavení pro čtvrtfinále, ze skupiny B, která bude složena z týmů Japonska, Číny a tří vítězů kvalifikací, postoupí do vyřazovacích bojů pouze tři nejlepší.

Český ženský hokej si postupně buduje svou pozici mezi ostatními sporty

Ženský hokej v České republice je ve srovnání s tím mužským relativně mladým sportem. Český hokej v registračním systému aktuálně eviduje necelých 1300 hokejistek. Ligu žen v ČR tvoří celkem tři výkonnostní kategorie – extraliga, I. liga A + I. liga B a II. liga. Většina českých reprezentantek ale působí v zahraničích soutěžích, kde se ženský hokej hraje na profesionální či poloprofesionální úrovni. Tým trenéra Tomáše Paciny tak tvoří např. zástupkyně ruské, švédské či finské soutěže. Několik českých reprezentantek také působí v zámořských univerzitních soutěžích.

Mezi každoroční vrcholy sezony ženského hokeje patří mistrovství světa. Český tým se v posledních čtyřech ročnících účastnil elitní divize MS a ve všech případech se probojoval do čtvrtfinále. Na posledním světovém šampionátu, který se konal v srpnu v kanadském Calgary, skončil tým trenéra Paciny na sedmém místě, když ve čtvrtfinále podlehl Finsku 0:1.

Historie olympijských turnajů v ledním hokeji žen

1998 Nagano: 1. USA, 2. Kanada, 3. Finsko

2002 Salt Lake City: 1. Kanada, 2. USA, 3. Švédsko

2006 Turín: 1. Kanada, 2. Švédsko, 3. USA

2010 Vancouver: 1. Kanada, 2. USA, 3. Finsko

2014 Soči: 1. Kanada, 2. USA, 3. Švýcarsko

2018 Pchjongčchang: 1. USA, 2. Kanada, 3. Finsko

Další informace o olympijské kvalifikaci a odkaz na prodej vstupenek najdete zde.

Galerie