03.05.2011 | Tomáš Čekal

Český tým opět vyhrál a v klidu postupuje! Dál jdou všichni Seveřané

Tajenka základních skupin slovenského mistrovství světa v ledním hokeji je vyluštěna. Je už tedy jisté, které týmy spadly do bojů o udržení a které čekají osmifinálové skupiny. Díky hubené výhře nad Finy zapadají Češi do šťastnější většiny, kterou dnes doplnily také všechny severské země (Švédsko, Dánsko, Norsko, Finsko). Navzdory zaváhání jdou dále i USA.

Dánsko našlo nového čaroděje. Jmenuje se Christensen

O princezně na hrášku, Malá mořská víla, Ošklivé káčátko nebo Čarovná truhlice. To všechno jsou světoznámé dánské pohádky od proslulého místního spisovatele Hanse Christiana Andersena. Po dnešním dni našel dánský národ nového autora příběhu, který bere dech.

Stal se jím čtyřiadvacetiletý útočník Berlínu Eisbaren Mads Christensen. Právě on byl totiž tvůrcem nejnovější bajky, která by se mohla jmenovat Jak Mads Lotyše srazil. 1,80m vysoký útočník zaznamenal proti Lotyšsku první hattrick slovenského šampionátu. Hokejista, jenž hrál až do svých 21 let v rodném městě Herning, poslal Dány v základní části dvakrát do vedení, jenže Martins Cipulis a Jecabs Redlihs dokázali Christensenův sólo večer přibrzdit a utkání poslali do prodloužení.

V něm si Dánové počínali před 8770 diváky rozpačitě. V poslední minutě prodloužení je fandové bratislavské Orange Areny vypískali za jejich šetřivou hru a vyčkávaní na nájezdy. Těžko říct, zda měli svěřenci trenéra Pera Backmana tak velké sebevědomí, nebo se jen spoléhali na štěstí. Tak jako tak při této dovednostní disciplíně završil svůj životní večer Mads Christensen. Na konci čtvrté série nájezdů bez rozpaků propálil Masalskise a poslal ho nejen na střídačku, ale společně s celým lotyšským týmem do bojů o udržení. Dánové jdou díky novému hrdinovi do osmifinálové skupiny E.

Dánsko – Lotyšsko 3:2sn (1:0, 1:2, 0:0 - 0:0)

Branky a nahrávky: 2. Christensen M. (Jakobsen J., Bodker), 29. Christensen M. (Nielsen, Hardt), 65. Christensen M. – 24. Cipulis (Cibulsiks, Niživijs), 36. Redlihs J. (Niživijs, Redlihs M.)

Bastiansen s Olimbem dirigovali třetí norský postup ze základní skupiny v řadě

Jednou brankou a třemi asistencemi se podíleli Andres BastiansenMathisem Olimbem na drtivé pětibrankové norské výhře nad slabými Rakušany. Oba borci na světovém šampionátu nasbírali ve třech košických hrách dohromady 7 bodů (Bastiansen 3+4, Olimb 1+6) a vyhoupli se na čelo kanadského bodování slovenského turnaje. Výborným individuelním výkonem podtrhli překvapivé norské výkony a zostudili Rakušany.

Ostatně vlna kritiky se na rakouský hokejový svaz snášela už před začátkem šampionátu 2011. Překvapivě to bylo od nejznámějších hráčů země našich jižních sousedů. Stěžovali si Thomas Vanek (Buffalo) nebo Matthias Trattnig. Dnes po drtivé prohře 0:5 od Norů je jisté, že Rakušané spadli skupiny o udržení, což jen potvrdilo výše psané. Rakušané budou mít co dělat, aby svoji na poslední chvíli získanou pozici ve světové A skupině znova neztratili.

Úplně opačně jsou na tom Norové. Tým letos vedený obráncem Ole-Kristian Tollefsenem potřetí ve třech letech za sebou postoupil ze základní skupiny. V kanadském Halifaxu skončili svěřenci trenéra Roye Johansena osmí, vloni v Německu desátí a letos mají turnaj výborně rozehraný. Těžko předpovídat, kam až může soubor Seveřanů dojít. Vždyť už na turnaji porazili Švédsko a potrápili i USA.

Rakousko – Norsko 0:5 (0:3, 0:1, 0:1)

Branky a nahrávky: Koivu E. (Bastiansen, Olimb M.), 10. Olimb M. (Spets, Bastiansen), 11. Holøs (Skrøder, Olimb M.), 40. Spets (Bastiansen, Olimb M.), 50. Bastiansen (Olimb M., Skrøder).

Tre kronor – třikrát více branek než USA

O první příčku skupiny C a zároveň lepší postavení v osmifinálové skupině si to v košické Steel Areně rozdali Švédové s USA. Hráči zpoza Atlantského oceánu měli výběru Tre kronor co vracet, protože jej porazili naposledy na světovém šampionátu roku 2005. Před zraky sedmi a půl tisíců diváků dostalo drama rozuzlení ve druhé třetině.

Hlavní podíl na tom měl americký brankář New Yorku Islanders Al Montoya, který Švédům dovolil nepřesnou rozehrávkou skórovat na 2:1. Tato branka byla první ze tří, kterou Kruger, Sjogren a Berglund převážili misky vah pro výběr tří korunek. Hráči v modro-žlutých dresech nakonec přidali ještě dva přesné zásahy.

Nejpilnějším ostřelovačem americké brány byl Patrik Berglund. Křídelník první švédské formace propasíroval za Montoyova záda dvě z pěti střel. Stejný kousek se mu na turnaji povedl už i v utkání proti Norsku. I díky jeho čtyřem brankám Švédové vyhráli skupinu C. Američané však nemusí věšet hlavy, protože ani je postup do osmifinálové skupiny nemine.

Švédsko – USA 6:2 (1:1, 3:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 18. Berglund (Erixon), 24. Kruger (Tedenby), 31. Sjogren (Ericsson J.), 36. Berglund (Thornberg, Pääjärvi), 57. Ericsson J. (Kronwall S., Sjogren), 59. Petrasek (Sjogren) – 19. Fowler (Stepan, Smith C.), 51. Wheeler (Smith C.).

Famózní Pavelec vychytal výhru nad Finy i ve skupině

Skvělého výkonu brankáře Atlanty Trashers si v utkání všimli také bratislavští pořadatelé, kteří třiadvacetiletému brankáři předali cenu pro hráče utkání. Po vychytaní 24 střeleckých pokusů z dánských holí nebyl Ondřej Pavelec k shootoutu daleko ani dnes v duelu proti Finům. Chybělo mu jen 19 vteřin.

Po přesilovkové trefě Milana Michálka ze druhé části a pohotové dorážce Jaromíra Jágra ve 43. minutě totiž vedli Češi už 0:2. Jenže předposlední z 32 střel nakonec Pavelcovi při finské hře bez brankáře propadla. Nemusela jej však vůbec mrzet. Ohebný mladík totiž vychytal už třetí českou výhru v řadě. Po utkání přiznal, že mu při jeho akrobatických zákrocích pomáhalo i štěstí: „Ve druhé třetině to kolem mě létalo, že jsme párkrát ani nevěděl, kde puk je,“ usmál se.

Jeho „šňůry“ byly nejméně dvakrát poslední instancí před inkasováním branky. Jakoby měl na betonech magnety. „Musí vás to trefovat a já jsem rád, že se mi to stávalo,“ říkal brankář nejlepšího týmu všech čtyři základních skupin slovenského mistrovství světa 2011. Češi si totiž v této části jako jediní připsali devět bodů. A šest z nich se jim bude v osmifinálové skupině náramně hodit. První utkání je čeká již v pátek od 20:15. Vyzvou je domácí Slováci, kterým půjde o všechno!

Finsko – Česká republika 1:2 (0:0, 0:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 25. Michálek M. (Židlický, Rachůnek), 43. Jágr (Červenka, Krajíček) – Salmela (Pesonen, Kapanen N.).

Osmifinálová skupina E

Česká republika – 6 bodů

Německo – 6 bodů

Finsko – 3 body

Rusko – 3 body

Slovensko – bez bodu

Dánsko – bez bodu

Osmifinálová skupina F

Kanada – 5 bodů

Švédsko – 4 body

Švýcarsko – 3 body

USA – 3 body

Norsko – 2 body

Francie – 1 bod

Skupina o udržení

Rakousko

Bělorusko

Lotyšsko

Slovinsko

Galerie