01.01.2020 | Ladislav Vácha

Češky skončily na turnaji šesté, o zlato si zahrají Kanada a USA

Česká reprezentace na mistrovství světa juniorek v Bratislavě obsadila šesté místo, v bitvě o 5. příčku podlehla Švédsku těsně 0:1. O zlato si to rozdají zámořští hegemoni Kanada, která skolila v semifinále Finsko, a USA, jež si poradily s Ruskem. Oba poražení semifinalisté se spolu utkají o bronzové medaile. Z elitní skupiny sestupuje domácí Slovensko, které prohrálo v boji o udržení se Švýcarskem i podruhé.

Semifinále:

Kanada – Finsko 4:1 (3:0, 0:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 7. Picardová (Messierová), 8. Buglioniová (Legrosová), 20. Bochnaová (Messierová, Buglionová), 50. Cooperová – 45. N. Laitinenová (Sundelinová, Rantalaová)

Kanaďanky byly jasnými papírovými favoritkami a základní kámen svého vítězství položily už v úvodní dvacetiminutovce, kterou ovládly jednoznačně 3:0. Postupně se trefily Marianne Picardová, Jenna Buglioniová a Lindsey Bochnaová. Finky se dočkaly prvního zásahu až ve 45. minutě z hole Nelli Laitinenové, ale Kendall Cooperová zanedlouho uzavřela na konečných 4:1. Javorové listy si tak zahrají o zlato, Suomi čeká bitva o bronz.


USA – Rusko 3:0 (2:0, 1:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 8. Lobdellová (Simmsová, Biottiová), 11. Edenová (Burgenová), 33. Gentryová (Simmsová)

Američanky měly proti Rusku od začátku jasnou převahu, kterou korunovaly dvěma důležitými brankami. V 8. minutě se z kruhu krásně trefila Lyndie Lobdellová a v 11. minutě poslala Spojené státy do trháku přesnou ranou pod víko Lacey Edenová. Hokejistky ze zámoří podtrhly svůj postup v prostřední části, když ve 33. minutě došťouchala kotouč z dorážky za brankovou čáru Emma Gentryová. USA tak postoupily do finále, sborná si zahraje o 3. místo.


O 5. místo:

Česko – Švédsko 0:1 (0:0, 0:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 49. T. Johanssonová (Karlssonová, Silenová)

Česká reprezentace se s turnajem rozloučila zápasem o 5. místo proti Švédsku. Dlouho se hrál velmi vyrovnaný hokej, po dvou třetinách svítil na tabuli stále bezbrankový stav. Z vítězství a 5. příčky se nakonec radovaly seveřanky, které ve 49. minutě rozjásala při přesilovce Thea Johanssonová. Soubor pod taktovkou trenéra Zuziaka tak obsadil 6. místo.


O udržení:

Slovensko – Švýcarsko 1:2 (1:0, 0:2, 0:0)

Branky a nahrávky: 5. Dobošová (Lahová) – 25. Martiová (Ingoldová, Freyová), 37. Zimmermannová (Surdezová)

Domácí Slovenky prohrály úvodní zápas o záchranu se Švýcarskem 1:4 a ve druhém duelu potřebovaly nutně zvítězit, aby si vynutily rozhodující třetí utkání a odvrátily sestup. Důležitou bitvu začaly na jedničku a od 5: minuty vedly, z dorážky překonala gólmanku Spiesovou Tamara Dobošová. Hokejistky ze země helvetského kříže však v prostředním dějství vystřihly bravurní obrat. Nejdříve výstavní ranou vymetla víko Alina Martiová a ve 37. minutě poslala Švýcarky do vedení Laura Zimmermannová. Slovensko už na tuto branku nenašlo odpověď a sestoupilo z elitní skupiny.