27.12.2019 |

Češky se přiblížily k postupu do čtvrtfinále, Slovenky senzačně obraly Švýcarky o dva body

​Mistrovství světa juniorek pokračovalo v Bratislavě druhým hracím dnem. Ve skupině B si spravila náladu česká reprezentace proti Švédsku a Slovensko si připsalo senzační úspěch proti Švýcarsku. Ve skupině A naopak bodově odskočily Kanada a USA. Tyto týmy si tímto zajistily přímý postup mezi nejlepší čtyřku.

Skupina A:

Finsko - Kanada 1:4 (1:1, 0:0, 0:3)

Branky a nahrávky: 20. N. Laitinenová (Rantalaová, Yrjanenová) – 6. Bochnaová (Buglioniová), 47. Kettyleová (Picardová), 53. Wheelerová (Cherkowski), 55. Wozniewiczová (Cooperová)

Finky se snažily odčinit včerejší prohru s USA a během dvou dní poměřily síly se dvěma zámořskými soupeři. Na vedoucí gól Kanady v šesté minutě z hole Lindsay Bochnaové dokázalo Finsko reagovat využitou přesilovkou 39 sekund před koncem první třetiny, střelkyní byla Nelli Laitinenová. Na rozuzlení vyrovnaného zápasu si diváci museli počkat až do poslední periody. V ní totiž Javorové listy znovu odskočily do jednobrankového vedení a definitivní potvrzení výhry přišlo v čase 52:37, kdy se prosadila Maddi Wheelerová. Suomi následně reagovalo hrou bez gólmanky, jenže o necelé dvě minuty později dopravila kotouč do prázdné branky Wozniewiczová. V samotnému závěru měly Finky k dispozici dlouhou přesilovku 5 na 3, jenže pozornou Osborneovou v brance Kanady už nepřekonaly a zámořský tým si tak upevnil první místo v tabulce, Finky naopak padly na poslední.

USA – Rusko 1:0 (0:0, 0:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 55. Huberová

Tradiční souboj na hokejovém poli tentokrát zvládly lépe Američanky, které si pro tři body došly úspornou výhrou na jeden gól. Na ten však muselo 292 diváků čekat velice dlouho. Na obou stranách kralovaly především brankařky, více ze hry však měly jednoznačně zámořské hráčky. Julie Volkovová si sice připsala 24 zákroků, na jednu střelu z hole Elle Huberové v 55. minutě však nedosáhla. USA tak pokračuje turnajem bez ztráty jediného bodu, zajistilo si postup do semifinále a rozdá si to s Kanadou o první místo ve skupině.


Skupina B:

Česko – Švédsko 3:1 (1:0, 0:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 5. Haasová (Kaltounková), 48. Kalová (Mazancová, Škorpíková), 59. Kaltounková (Čajanová, Haasová) – 33. Svenssonová (L. Johanssonová)

Češky na své soupeřky vlétly s velkou chutí – stejně jako proti Švýcarsku – a už v 5. minutě šly zaslouženě do vedení. Přihrávku Kaltounkové zpoza branky nadvakrát dotlačila za brankovou čáru útočnice Haasová. Zuziakovy svěřenkyně přišly o své vedení ve druhé třetině, Švédkám se totiž povedlo ve 33. minutě vyrovnat. Vyrovnaný a strhující duel pokračoval i nadále, juniorky si vzaly vedení zpět v 48. minutě, kdy zametla puk do branky Anna Kalová. Jakékoliv pokusy Seveřanek o zdramatizování souboje odmítla výborná Viktorie Švejdová a tři body pro český výběr definitivně stvrdila 85 sekund před koncem Kristýna Kaltounková.

Švýcarsko – Slovensko 2:3 (0:0, 0:1, 2:1 - 0:1)

Branky a nahrávky: 51. Leemannová, 56. Surdézová (Freyová) – 37. Štetiarová (Dobošová), 55. Halušková (Matějková), 63. Matějková

Slovenky chtěly navázat na srdnatý výkon z prvního utkání a proti Švýcarkám se jim to dařilo znamenitě. Hokej ve vysokém tempu přinášel šance na obou stranách, góly však nepřicházely dlouho. Střelecký půst se povedlo prolomit na slovenské straně až v 37. minutě, kdy rozjásala arénu Alexandra Štetiarová. Strhující zápas pokračoval ve třetí třetině, kdy nejprve Švýcarky srovnaly na začátku 51. minuty, aby si Slovenky vzaly znovu vedení zpět v polovině 55. minuty. Ani vedení 2:1 však nebylo pro Slovensko konečné. V čase 55:45 srovnala Surdézová a 527 diváků si muselo počkat na rozseknutí zápasu až v prodloužení. Tam bylo šťastnější Slovensko, které si zásluhou Julie Matějkové připsalo druhý bod a ještě více zkomplikovalo dění ve skupině B.