14.10.2020 |

Český hokej požádal o výjimku pro profesionální hráče

Prezident Českého hokeje Tomáš Král a ředitel Tipsport extraligy Josef Řezníček požádali předsedu vlády České republiky Andreje Babiše a ministra zdravotnictví Romana Prymulu o udělení výjimky z krizového opatření vlády pro trénink profesionálních hokejistů.

V dopise ujistili, že vedení Českého hokeje si plně uvědomuje vážnost situace, stejně jako zdravotní a ekonomická rizika spojená s nepříznivým vývojem epidemie. Profesionální hokejové kluby se přizpůsobily všem omezením, týkajícím se zákazu přítomnosti diváků a přerušení soutěží, ačkoli pro ně znamenají významné finanční ztráty ze vstupného, reklamy i sponzoringu.

Považují nicméně za klíčové, aby byly umožněny alespoň tréninky profesionálních hokejistů ve vnitřních prostorách. „Hráči a členové realizačních týmů, vykonávající zaměstnaneckou či podnikatelskou činnost, bez nich ztratili možnost, aby se připravovali na soupeření s nejlepší domácí i zahraniční konkurencí,“ uvedl Tomáš Král. „Tréninky by probíhaly s vyloučením veřejnosti a v nejpřísnějších hygienických podmínkách, přičemž velká většina hráčů, stejně jako členů realizačních týmů již nákazou prošla.“ Jak vyplynulo z šetření mezi kluby, pozitivně testováno bylo od srpna 73,3 % hráčů a členů realizačních týmů Tipsport extraligy.

Na mezinárodní úrovni je v sázce konkurenceschopnost reprezentací, neboť v jiných zemích k podobným opatřením až na výjimky nepřistoupili. Mezinárodní hokejová federace IIHF přitom nedávno potvrdila konání obou nejvýznamnějších turnajů, juniorského mistrovství světa v prosinci 2020 a lednu 2021 i světového šampionátu v květnu 2021.

Vedení Českého hokeje proto požádalo Národní sportovní agenturu o udělení výjimky pro přípravu juniorské reprezentace v Litoměřicích. Mistrovství světa juniorů proběhne na přelomu roku v Edmontonu, přičemž kvůli pandemii byly zrušeny všechny přípravné mezinárodní akce a naši hráči se nemohou připravovat ani v klubech.

Příprava by proběhla v tzv. bublině, protože ledová plocha s ubytovnou, stejně jako posilovna a tělocvična se nacházejí v jedné budově, do níž by neměly přístup kromě účastníků kempu a nezbytného personálu žádné další osoby. Všichni účastníci by byli testováni a během přípravy by byli pod neustálým lékařským dohledem včetně všech požadovaných hygienických opatření. I v tomto případě platí, že přinejmenším 80 % účastníků, hráčů a členů realizačního týmu, již nákazou prošlo.