21.04.2022 | Tisková zpráva

Český hokej a kluby pomáhají mladým ukrajinským hokejistům

Podle údajů Ukrajinské federace ledního hokeje zajistily členské svazy a kluby Mezinárodní hokejové federace IIHF pobyt a zázemí pro více než tisícovku mladých ukrajinských hokejistů s doprovodem, většinou s matkami.

Nejvíce mladých hokejistů, celkem 204, našlo ke konci března 2022 útočiště v Lotyšsku, dalších 175, z toho 85 dětí a 90 rodičů, pobývalo v České republice, 152 v Maďarsku, 110 ve Francii a 106 v Rumunsku. Celkem se do pomoci mladým ukrajinským hokejistům zapojilo deset evropských federací.

V České republice se největší skupiny z Kyjeva, Charkova a Záporožské oblasti nacházejí v Brně, Chomutově, Kuřimi, Zlíně a v Brumově-Bylnici, kde se připravuje na mistrovství světa divize IB ukrajinská reprezentace U18. Na jejich dopravě a pobytu se podílí Český hokej, kluby pro ně ve spolupráci s městy a dalšími partnery zajistily ubytování, stravování, výstroj a podmínky pro trénink, pomáhají jim i se zajištěním víz, školního vzdělání, zaměstnání pro rodiče nebo s výukou českého jazyka. Mimo uvedené skupiny pomáhají mladým ukrajinským hokejistům přímo i jednotlivé kluby.

„Pro všechny zúčastněné to byla silná výzva, protože přeprava, zajištění pobytu a dalších náležitostí byly logisticky náročné,“ uvedl v této souvislosti viceprezident Českého hokeje Petr Bříza. „Velké poděkování patří všem klubům, městům a dalším partnerům, kteří nás podpořili. Jsem rád, že v rámci Mezinárodní hokejové federace patříme v tomto směru k nejaktivnějším.“

S cílem pomoci mladým hokejistům z Ukrajiny, kteří museli kvůli agresi a pokračující válce opustit svoje domovy, schválil výkonný výbor Českého hokeje rovněž rozhodnutí, na jehož základě nebudou v příští sezóně považováni za cizince a nebudou se na ně vztahovat povinné kvóty a odvody.

Další informace k pobytu mladých ukrajinských hokejistů včetně rozhovorů se zástupci klubů HC Brumov-Bylnice, HC Kometa Brno, HC Mystery Kuřim, Piráti Chomutov a PSG Berani Zlín najdete na https://www.ceskyhokej.cz/clanky/pomoc-ceskych-klubu-mladym-hokejistum-z-ukrajiny.