29.12.2019 |

Češky a Švédky slaví čtvrtfinále, Slovensko se utká se Švýcarskem o záchranu

Bratislavu v neděli večer zaplavila vlna české euforie! Češky skolily domácí Slovensko vysoko 5:1, ovládly skupinu B a postoupily do čtvrtfinále, v němž se utkají s Finskem, které padlo v bitvě o 3. příčku skupiny s Ruskem. Postup urvaly také Švédky, jež přetlačily Švýcarsko a zahrají si právě se sbornou. Skupinu A vyhrály po triumfu v zámořském derby Kanaďanky, o záchranu se utkají Slovenky a Švýcarky.

Skupina A:

Kanada – USA 2:1 (1:0, 0:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 1. Cherkowskiová (Wheelerová), 55. Picardová – 60. Edenová (Websterová, Zanonová)

Kanaďanky a Američanky si to v rámci zámořského derby rozdaly o první místo ve skupině A. Lépe začaly hokejistky s javorovým listem na dresu, které otevřely gólový účet zápasu už po dvaceti sekundách. Maddi Wheelerová narýsovala zpoza branky lahůdkový pas před brankoviště a Anne Cherkowskiová se zblízka nemýlila. Na další branku se čekalo až 55. minuty, kdy se znovu prosadily Kanaďanky. Marianne Picardová vystřelila zpoza brány a gólmance Vettrové se odrazil puk do sítě o záda. Američanky už jen kosmeticky upravily skóre, když se pouhé dvě sekundy před koncem trefila Lacey Edenová.


Rusko – Finsko 4:2 (1:1, 3:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 2. Lučnikovová (Šaškinová), 22. Šaškinová (Butorinová), 25. Šaškinová (Lučnikovová), 37. Markovová (Achmetovová) – 18. N. Laitinenová (Rantalaová, Yrjänenová), 21. Rantalaová (N. Laitinenová)

Rusky naskočily do bitvy o 3. místo skupiny doslova pohádkově, když je už ve 2. minutě rozjásala Polina Lučnikovová. Finky vyrovnaly v 17. minutě z přesilovky, gólmanku Alpatovovu zaskočila Nelli Laitinenová. Suomi hned na začátku druhého dějství dokonaly obrat, když se při hře v početní převaze prosadila z dorážky Sanni Rantalaová. Sborná pak ale vystřihla neskutečnou jízdu a třemi góly v řadě si došla pro vítězství 4:2. Dvakrát se zapsala do střelecké listiny Kristi Šaškinová a jednou mířila přesně do černého Ilona Markovová.

Skupina B:

Švédsko – Švýcarsko 2:0 (1:0, 0:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 11. Silenová (Lindbergová), 59. T. Johanssonová (Markströmová)

Švédky se v přímé bitvě o postup do čtvrtfinále utkaly se Švýcarskem. Seveřankám vyšla úvodní dvacetiminutovka o poznání lépe. V 11. minutě vypálila z okraje levého kruhu Annie Silenová a vymetla vzdálenější horní růžek brány. Švýcarky si sice vytvořily dostatek slibných šancí, ale ztroskotaly na mizerné koncovce a skvěle chytající gólmance Bomanové, jež byla po skončení utkání vyhlášena nejlepší hráčkou Tre Kronor. Definitivní pojistku na švédský triumf pak dala trefou do prázdné brány při švýcarské hře bez gólmanky Thea Johanssonová.


Slovensko – Česko 1:5 (0:1, 0:2, 1:2)

Branky a nahrávky: 55. Halušková (Vysokajová) – 9. Kaltounková (Hanzlíková, Čajanová), 26. Mazancová, 40. Haasová (Kaltounková, D. Pejšová), 51. Pejšová (Gruntová), 60. Hrubanová (Bartáková, Gruntová)

Češky bojovaly v přímém souboji o postup s domácím Slovenskem a v 9. minutě se radovaly z důležitého vedení. Při přesilovce nádherně vystřelila Kristýna Kaltounková a puk skončil v šibenici. V prostřední části se český výběr bránil dlouho ve třech a oslabení nejenže zvládl, ale ještě v něm odskočil na dvoubrankový rozdíl po trefě Terezy Mazancové ze samostatného úniku. Ještě více klidu dodala na české hokejky povedenou tečí Hana Haasová, jež skórovala těsně před druhou sirénou. Ve třetí periodě jásal Zuziakův soubor už počtvrté, když si dobře seštelovala mušku Daniela Pejšová. Slovenky při přesilovce sice vsítily čestnou branku po dorážce Romany Haluškové, ale na konečných 5:1 pro Česko upravila skóre 8 sekund před sirénou Gabriela Hrubanová. .