12.11.2021 |

České reprezentantky deklasovaly Polsko, Maďarky přetlačily Norky

Druhý hrací den skupiny C olympijské kvalifikace žen v Chomutově nabídl další dva zápasy. České hokejistky si bez jakýchkoliv problémů poradily s Polskem, které rozmetaly 16:0. Maďarky v podstatně vyrovnanějším utkání díky povedené třetí třetině porazily Norky. O postup na olympiádu do Pekingu se tak utkají právě Česky s Maďarskem.

Zápas českých reprezentantek s Polkami se hrál fakticky na jednu branku. Ženský národní tým neotálel a vedení se ujal hned v první minutě. Alena Mills totiž dokázala úspěšně tečovat nahození od modré čáry. O 66 sekund později pak přišel druhý zásah, postarala se o něj Dominika Lásková. Když třetí gól přidala střelou k pravé tyči Mlýnková, nebylo pochyb o tom, že Češky směřují za svým druhým vítězstvím ve skupině. Do konce třetiny pak padly ještě další dvě branky a bylo to už 5:0.

Druhá třetina přinesla ještě větší gólovou nálož. Hezkou střelou do šibenice z pravého kruhu se prosadila třeba obránkyně Samantha Kolowratová. V přesilová hře zase našla prostor mezi betony polské brankářky třináctá útočnice Karolína Erbanová. V závěru prostředního dějství se české hráčky dvakrát prosadily v početní výhodě. Po druhé siréně vedly i díky dalším trefám dokonce už 12:0. Kolotoč se nakonec zastavil až na čísle šestnáct po dalších čtyřech gólech v závěrečném dějství. Bodově se nejvíce dařilo Kateřině Mrázové (2+4), Anetě Tejralové (0+5) a Kláře Hymlárové (2+2). Brankářka Viktorie Švejdová musela likvidovat pouhé tři střely soupeřek.

Souboj Maďarek s Norkami měl být podle očekávání poměrně vyrovnaný a podle toho také vypadal. Roli mírných favoritek zastávaly hokejistky Maďarska, které zejména díky přesilovým hrám hrály o něco aktivněji, gól však v první části nepadl ani jeden. Ty totiž přišly až v periodě druhé. Byly to právě Maďarky, které se ujaly vedení, poté ovšem přišla parádní norská pasáž. V ní se během dvou minut Seveřanky prosadily hned třikrát během početních výhod. Norky měly i další šance, domácí tým se ale zase dokázal zvednout a dostat se na dostřel, když Fanni Gasparicsová poslala puk do odkryté branky. Po prostřední dvacetiminutovce tak norský tým vedl poměrem 3:2.

Třetí dějství zápasu pak už bylo v režii reprezentantek Maďarska, které hrály aktivně, a to se jim nakonec vyplatilo. Udeřily totiž taktéž v přesilových hrách, konkrétně dvou, a otočily tak skóre utkání. Norský tým se v závěru pokusil ještě zdramatizovat zápas během power-play, ta však úspěšná nebyla. Naopak přišel pojišťovací gól soupeřek do prázdné branky. Maďarky tak v Chomutově vyhrály i podruhé, o postup na olympiádu se utkají v neděli s Češkami.


Polsko – Česko 0:16 (0:5, 0:7, 0:4)

Branky a nahrávky: 1. Mills (Tejralová, Hymlárová), 2. Lásková (Serdar), 7. Neubauerová (Horálková, Mrázová), 16. Mills (Tejralová, Hymlárová), 18. Neubauerová (Mrázová, Tejralová), 24. Mrázová (Mlýnková), 27. Mlýnková (Mrázová, Čajanová), 29. Kolowratová (Přibylová, Lédlová), 33. Erbanová (Tejralová), 33. Hymlárová (Křížová), 39. Serdar (Bukolská), 40. Mrázová (Tejralová, Mlýnková), 41. Čajanová (Serdar), 49. Hymlárová (Mills), 55. Lédlová (Erbanová, Pátková), 59. Neubauerová (Mrázová).

Polsko: Kosinská (21. Sassová) – Sforaová, Chrapeková, Gogocová, Zielinská, Korkuzová, Strzelecká, Kaminská, Wcislová – Pozniewská, Wieczoreková, Sikorská – Laskawská, Tomczoková, Czarnecká – Lapiesová, Talandaová, Dziwoková – Orawská.

Česko:Švejdová – Lásková, Čajanová, Tejralová, Horálková, Pejšová, Kolowratová, Trnková – Mrázová, Mlýnková, Neubauerová – Mills, Křížová, Hymlárová – Lédlová, Pátková, Přibylová – Serdar, Bukolská, Radová – Erbanová.

Maďarsko – Norsko 5:3 (0:0, 2:3, 3:0)

Branky a nahrávky: 23. Metzlerová (Horvathová), 36. Gasparicsová (Jókaiová-Szilágyiová, Williamsová), 50. Jókaiová-Szilágyiová (Williamsová), 56. Kreiszová (Huszaková), 59. Seregélyová (Kissová-Simonová) – 27. Haugová Hansenová (Morsetová, Kruseová), 27. Fischerová (Morsetová, Bergeová), 29. Fischerová (Haugová Hansenová, Morsetová)

Maďarsko: A. Némethová – Kissová-Simonová, Tothová, B. Némethová, Odnogaová, Kneeová, Bakerová, Mayerová – Gasparicsová, Kreiszová, Szamosfalviová – Horvathová, Williamsová, Jokáiová-Szilágyiová – Seregélyová, Huszaková, Dabasiová – Metzlerová, Ronaiová, Stroblová – Gondosová

Norsko:Nyströmová – Johansenová, Morsetová, Jorgensenová, Bergesenová, Tendenesová, Haukaliová, Tillmanová – Bialiková, Haugová Hansenová, Dalénová – Nybergová, Sirumová, Fischerová – Bergeová, Kruseová, Furulundová – Bjellandová, Pedersenová, Biethová Engmannová.


Další program olympijské kvalifikace skupiny C:

Neděle 14. listopadu:

16:00 Česko – Maďarsko (ČT sport)
20:00 Norsko – Polsko