29.12.2019 |

České juniorky o medaile hrát nebudou, Slovensko bude odvracet sestup z elitní divize

​Mistrovství světa juniorek pokračovalo v Bratislavě dvěma čtvrtfinálovými souboji a jedním ze série o udržení. Všechny zápasy rozhodla první třetina. České juniorky v ní dostaly dva góly a odsoudilo je to k utkání o páté místo, k Češkám se přidalo Švédsko, které inkasovalo čtyřikrát od Ruska. K záchraně pak mají blíže Švýcarky, které rozstřílely Slovenky během sedmnácti minut.

Finsko – Česko 3:1 (2:0, 1:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 8. Rantalaová (Sundelinová), 20. Nuutinenová, 26. Yrjänenová – 48. Haasová (Škorpíková)

První čtvrtfinálový souboj nabídl jasnou herní převahu Finek, které se ujaly už během první třetiny dvoubrankového vedení. Nejprve v osmé minutě umístila dorážku do branky Sanni Rantalaová, sedm sekund před sirénou si pak nešťastně srazila nahrávku Nuutinenové na druhou stranu do vlastní branky Vaněčková. Seveřanky pokračovaly v koncertě, a když se v 26. minutě prosadila střelou od modré Yrjänenová, bylo prakticky rozhodnuto. Češky se pak ve třetím dějství snažily vrátit do utkání, více než korekci na konečných 1:3 z hole Hany Haasové už ale nestihly.

Rusko – Švédsko 4:0 (2:0, 0:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 7. Glucharevová (Kiričenková), 19. Koržakovová (Lučnikovová, Šaškinová), 41. Šaškinová (Lučnikovová, Petinová), 43. Ponjatovskajová (Šaškinová, Koržakovová)

Rusko, podobně jako Finsko, položilo základ úspěchu už v první třetině. Během ní se totiž dostalo do dvoubrankového vedení, drtivě přestřílelo soupeře 17-5. Nejprve otevřela gólový účet zápasu Kristina Glucharevová, aby na ni navázala v polovině 19. minuty Veronika Koržakovová. Sborná i nadále nenechávala nikoho na pochybách o svém postupu a v suverénní jízdě pokračovala prakticky až do konce zápasu. Na konto zdecimovaných Švédek ještě přidala v poslední periodě dva góly z hole Kristi Šaškinové a Vity Ponjatovskajové.


1. zápas série o udržení

Švýcarsko – Slovensko 4:1 (4:0, 0:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 7. Staubová (Zimmermannová, Leemannsová), 10. Zimmermannová (Zoggová, Gionalaová), 14. Zimmermannová (Staubová), 16. Bochmannová (Leemannová) – 54. Halušková (Matejková, Jašková)

První zápas ze série o udržení zcela jednoznačně opanovalo Švýcarsko, které nastřílelo za úvodních šestnáct minut hry čtyři branky. Slovensku při jeho premiéře na malé hale pomohlo až střídání gólmanek, Nikola Zimková od té doby nepustila za svá záda ani jeden gól. Sympatický projev Slovenek i za hrubě nepříznivého stavu vytěžil jeden gól z hole Romany Haluškové, Slovenky však prohrávají v sérii na dva vítězné zápasy 0:1 a na Nový rok budou čelit pádu z elitní divize.