10.01.2023 |

České juniorky na MS vyhrály skupinu a míří do čtvrtfinále! V derby zdolaly Slovensko

České hokejistky do osmnácti let zvládly na svém mistrovství světa také třetí utkání. V Östersundu dokázaly po Švýcarsku a Japonsku porazit i Slovenky, tentokrát uspěly poměrem 4:3. Vyhrály tak svou skupinu a do čtvrtfinále půjdou z prvního místa.

Oproti předchozím duelům měly Češky vynikající nástup do utkání. Už ve 4. minutě se po přistrčení Hujové trefila Adéla Šapovalivová, která se prezentovala nádhernou ranou ke vzdálenější tyči. Zkraje 13. minuty zamířila na trestnou lavici Mateičková, ale Slovensko dokázalo dát gól v oslabení, když všem hráčkám na ledě ujela nejproduktivnější hokejistka MS Nela Lopušanová.

O chvíli později už ale lvice měly vedení opět na své straně. Přihrávku Vocetkové zpoza brány proměnila v branku Barbora Juříčková. Ve druhé třetině se dlouho čekalo na šanci, příležitosti byly k vidění až v její druhé polovině. Eliška Hotová nahodila od modré čáry a její lehce tečovaná střela zapadla přesně do sítě.

Uklidnění na hokejky Češek přinesla v 52. minutě Barbora Juříčková, která nádherně pronikla po pravé straně a poté ještě lépe vymetla šibenici. Drama přinesla předposlední minuta, když se opět připomněla Lopušanová, po jejíž přihrávce přesně zametla kotouč k zadní tyči Zuzana Dobiášová. Závěrečný tlak Slovenek ale nepřišel, tři body tak bere tým Dušana Andrašovského.

Česko – Slovensko 4:3 (2:1, 1:0, 1:2)
Branky a nahrávky: 4. Šapovalivová (Hujová), 13. Juříčková (Vocetková), 36. Hotová (Vaníčková, Čabelová), 52. Juříčková (Brichová, Čabelová) – 13. Lopušanová, 46. Blichová (Stern), 59. Dobiašová (Lopušanová).


Další výsledky 3. hracího dne MS žen do 18 let:

Domácí Švédky sice v úvodních dvou zápasech nebodovaly, ale proti USA i Kanadě předvedly velmi dobrý výkon. Předchozí duely nyní potvrdily vysokou výhrou nad Finskem 6:1. Švédky o svém vítězství rozhodly ve druhé třetině, ve které nastřílely tři branky. Na začátku části třetí navíc přidaly ještě dva góly. Ve čtvrtfinále vyzvou Slovenky, naopak Finky změří síly s Českem.

Finsko – Švédsko 1:6 (0:1, 1:3, 0:2)
Branky a nahrávky: 27. Vanhanenová (Bergová) – 14. Hellmanová (Rehnová, Bergeby Hallbecková), 28. Anderssonová (Utbultová, Lindebergová), 34. Svenssonová (Lindqvistová, Sohrnerová), 40. Jungakerová (Aleniusová), 41. Svenssonová (Markströmová, Lindebergová), 44. Lindqvistová (Markströmová, Svenssonová).

Už je jisté, že se Švýcarky a Japonky potkají také v zápasech o udržení v elitní divizi MS juniorek. Zápas, ve kterém zatím o nic nešlo, ovládly poměrem 2:1 Švýcarky. Ve 47. minutě vedly o dva góly, načež pár sekund před třetí sirénou snížila Umemoriová, ale vyrovnání se celek z Asie nedočkal.

Švýcarsko – Japonsko 2:1 (1:0, 0:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 5. Baechlerová (Inkampová, Weyová), 47. Rosselová – 60. Umemoriová (Tanabeová).

Závěrečné boje ve skupinách nabídly duel dvou favorizovaných týmů na zlaté medaile. Úvodní třetina moc hokejové krásy nenabídla, ale od druhé části měla mírně navrch Kanada, ačkoliv jako první inkasovala. Kanaďanky duel i díky dvěma trefám Caitlin Kraemerové vyhrály poměrem 3:1.

Kanada – USA 3:1 (0:0, 2:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 33. Kraemerová (Pieckenhagenová, Paisová), 35. Paisová (Pieckenhagenová, Lunneyová), 44. Kraemerová – 32. Dunneová

Rozpis čtvrtečního hracího dne:

Čtvrtek 12. ledna 2023
16:00 Švýcarsko vs Japonsko (o udržení)
16:00 Švédsko vs Slovensko (čtvrtfinále 1)
20:00 Finsko vs Česko (čtvrtfinále 2)