08.12.2022 |

České hokejové týmy zveřejnily nominace na Zimní světové univerzitní hry 2023

Ve dnech 12. – 22.1.2023 proběhnou v Lake Placid Zimní světové univerzitní hry. Na svůj sportovní vrchol se chystají české univerzitní hokejové výběry mužů i žen, které zveřejnily své nominace.

Startovat na akci mohou současní studenti vysokých škol i absolventi, ale ti jen v případě, že od získání diplomu neuplynulo více než 365 dnů. Dalším všeobecným předpokladem je, že jsou narozeni v době od 1.1. 1998 do 31.12.2005.

V mužském turnaji se představí 12 celků. Svěřenci Jaroslava Lišky se utkají ve skupině se Švédy, Japonci, Lotyši, Kanadou a Ukrajinou. Do vyřazovací části (čtvrtfinále) postoupí z obou skupin pouze dvě nejúspěšnější mužstva.

Ženského turnaje se zúčastní jen šestice týmů, kromě českého výběru Velká Británie, Spojené státy, Japonsko, Slovensko a Kanada. Právo startu v play off, přesněji v semifinále získají čtyři první družstva ze základní skupinové části.

Nominace mužského výběru:

Brankáři: Michal Kořének, Denis Vacek, Marek Štipčák

Obránci: Tomáš Duda, Tomáš Hajič, Štěpán Kučera, Tomáš Hanák, Ondřej Baláž, Dominik Ficek, Jakub Kynčl, Patrik Vašíček

Útočníci: Tomáš Koblížek, Matěj Novák, Tomáš Pšenička, Ondřej Pšenička, Dominik Arnošt, Josef Hasman, Stanislav Vrhel, Petr Ton, Jakub Wojnar, Martin Štohanzl, Jakub Konečný a Štěpán Turek

Zkušenostmi z Tipsport extraligy se mohou pochlubit Jakub Konečný z pražské Sparty a Martin Štohanzl z týmu Mountfield Hradec Králové. Ondřej Pšenička nastupuje za Cornell University v americké NCAA.

Hlavní trenér žen Jakub Peslar vybral tyto hráčky:

Brankářky: Kristýna Bláhová, Denisa Jandová, Kateřina Zechovská

Obrana: Klára Jandušíková, Daniela Pejšová, Denisa Habartová, Magdalena Erbenová, Barbora Hrůšová, Karolína Kosinová, Adéla Jůzková, Adéla Hanzlíková

Útok: Tereza Mazancová, Alexandra Halounová, Barbora Patočková, Patricie Škorpíková, Martina Mašková, Martina Exnerová, Kateřina Petřeková, Tereza Topolská, Sandra Halounová, Zuzana Martinů, Kristýna Pátková a Viktorie Chladová.

V kádru jsou 2 hráčky, které nechyběly v týmu, který na letošním MS vybojoval bronzové medaile, konkrétně Daniela Pejšová a Kristýna Pátková.

Prvním soupeřem českých vysokoškolaček budou 11. ledna Britky, na jejich reprezentační kolegy čeká úvodní duel o den později. Jejich výkonnost prověří Švédové.

Oficiální pozvánka: Světové univerzitní hry 2023 - Muži

Oficiální pozvánka: Světové univerzitní hry 2023 - Ženy