19.03.2020 | Tisková zpráva

České hokejové hry byly přesunuty na srpen, utkání EHC se hrát nebudou

České hokejové hry, plánované na přelom dubna a května, byly vzhledem k zásahu vyšší moci přesunuty na 27. – 30. srpna 2020. Ze stejných důvodů neuskuteční utkání Euro Hockey Challenge, které byly původně plánované na letošní duben.

Vzhledem k zásahu vyšší moci – pandemii koronaviru, opatřením přijatým na národní i mezinárodní úrovni a s tím souvisejícímu předčasnému ukončení sezóny ve většině zemí – se na tom dohodli účastníci turnaje, federace České republiky, Finska, Ruska a Švédska. Srpnovým turnajem, který se uskuteční s největší pravděpodobností opět v Brně, jak bylo plánováno, bude v náhradním termínu dohrán ročník 2019/20 a a česká reprezentace bude na turnaji usilovat o prvenství v celé Euro Hockey Tour. Následující České hokejové hry, které proběhnou v řádném termínu v dubnu až květnu 2021, budou součástí ročníku 2020/21.

„S kolegy v dalších zemích jsme se shodli na tom, že rozhodnutí již nebylo možné odkládat. Jednoznačnou prioritou je ochrana zdraví a uvedený krok je nepříjemným, ale logickým a nevyhnutelným vyústěním situace, která v důsledku pandemie nastala,“ uvedl prezident Českého hokeje Tomáš Král. „V každém případě chci ocenit přístup všech federací, protože jednota mezinárodního hokeje není tváří v tvář problémům, kterým čelíme, rozhodně prázdným slovem.“

Na jaře 2020 se ze stejných důvodů neuskuteční ani utkání Euro Hockey Challenge včetně dvojzápasů Česká republika – Rakousko v Linci a Znojmě, Německo – Česká republika v Norimberku a Heilbronnu a Česká republika – Slovensko v Hradci Králové. I v tomto případě se na tom domluvily federace, které jsou signatáři smlouvy o Euro Hockey Challenge. „Je velmi pravděpodobné, že my i další země sehrajeme všechny zápasy ve stejném formátu a podle stejného rozlosování na jaře 2021, jak již některé země navrhly,“ prohlásil generální sekretář Českého hokeje a koordinátor projektu Euro Hockey Challenge Martin Urban.