13.07.2022 |

Česká výprava na Women’s High Performance Campu ve Vierumäki

Poprvé od roku 2019 a vypuknutí covidové pandemie se ve finském Vieromäki uskutečnil rozvojový kemp Mezinárodní hokejové federace, který nese název "IIHF Women’s High Performance Camp". Český hokej zde reprezentovaly mimo jiné tři hráčky národního týmu žen: Alena Mills, Klára Peslarová a Kateřina Mrázová.

Týdenní kemp, který je součástí každoročního rozvojového programu IIHF, spojuje sportovkyně a trenérky z různých národních asociací IIHF, aby se navzájem inspirovaly v přátelském a inkluzivním prostředí. Jindy pravidelná akce se naposledy konala v roce 2019, poslední dva ročníky byly kvůli koronavirové pandemii zrušeny.

Celkem se Women’s High Performance Campu zúčastnilo 150 zástupkyň hokejových federaci z 19 různých zemí. IIHF se rozhodla do této akce začlenit i brankářský kemp. Programy, které byly na kempu představeny, se používají jako platforma pro zahájení rozvojových a vzdělávacích programů IIHF, konkrétně zaměřených na pomoc každé národní asociaci při dosahování jejích vlastních rozvojových cílů. Programy pomáhají každé národní asociaci při modernizaci a provozování programů rozvoje kvality a vzdělávání v jejich zemi, což vede ke globálnímu rozvoji ledního hokeje.

IIHF si klade za cíl poskytovat všem účastníkům těchto kempů příležitosti k osobnímu růstu a rozvoji dovedností a také podporovat mezinárodní přátelství a vztahy. „Naším cílem je celosvětově rozvíjet sítě v rámci rodiny ženského hokeje, abychom mohli sdílet problémy, hledat řešení a učit se jeden od druhého,“ řekla programová manažerka IIHF pro ženský hokej Blanka Elekes Szentagotai.

51 mladých hráček bylo rozděleno do čtyř týmů, z nichž každý vedla hokejistka s bohatými zkušenostmi z olympijských her nebo mistrovství světa žen. Mezi těmito ambasadorkami najdeme i bývalé účastnice tohoto rozvojového kempu, tři z nich dokonce patří do aktuálního kádru české reprezentace žen:

  • Alena Mills (Česko)
  • Kateřina Mrázová (Česko)
  • Klára Peslarová (Česko)
  • Erika Holst (Švédsko)
  • Julia Zorn (Německo)
  • Andrea Brandli (Švýcarsko)