06.11.2019 |

Česká dvacítka míří do Helsinek na turnaj čtyř zemí

Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji juniorů 2020 se nezadržitelně blíží a všechny týmy pilují dvaadvacítky hráčů, se kterými se nakonec na závěrečném turnaji v Ostravě a Třinci na přelomu roku představí. Nijak jinak tomu není ani u tuzemského výběru, který se ve finských Helsinkách utká se Švédskem, Ruskem a domácím Finskem v rámci posledního letošního turnaje čtyř zemí.

Hráči přijeli na reprezentační sraz už v pondělí, kdy opustili své mateřské kluby a vydali se do západočeské Plzně, kde absolvovali prvních několik tréninků před odletem do Skandinávie. Do hlavního finského města vyráží česká výprava ve čtvrtek, po úvodním odpoledním a pátečním dopoledním tréninku ji pak už od 16:30 našeho času čeká duel se Švédskem. Trenér Václav Varaďa se musel před přípravným kempem potýkat s omluvenkami hráčů, do Prahy nedorazili Jan Bambula a Zdeněk Sedlák. „Chybět nám bude Honza Bambula z Havířova, zlomil si ruku a bude se léčit ještě tři měsíce. Na mistrovství světa s ním tak nepočítáme. Druhým omluveným je Zdeněk Sedlák, počátkem tohoto týdne sice sundal sádru, na reprezentační sraz ale ještě není připravený,“ zhodnotil situaci kouč českého týmu.

Do dvaadvacetičlenné nominace se tak místo dvou zraněných hráčů vešel plzeňský bek Michal Houdek a útočník František Řehák, který své hokejové dovednosti rozvíjí ve švýcarském Rapperswilu. „František byl původně v nominaci týmu do devatenácti let, kde jsme ho chtěli vidět v utkáních, teď se ale pro něj udělal prostor tady a myslím si, že má velkou šanci se do závěrečné nominace dostat.“

Krom nich do Helsinek s týmem vyrazí například i Michal Kunc, který v letošní sezóně debutoval v dresu extraligové Komety Brno. „Jsem hrozně rád za to, že jsem se dostal do nominace. Turnaj O pohár DHL je něco úplně jiného než reprezentace, tady je všechno mnohem rychlejší. Musím si na to ještě zvyknout,“ svěřil se produktivní střelec, který v 16 zápasech české nejvyšší juniorské soutěže posbíral už 28 bodů.

Jedním z nejzkušenějších hráčů českého týmu je pardubický útočník Matěj Blümel, který se po dvou sezónách v zámoří vrátil zpět do východočeského města, kde pravidelně nastupuje do extraligových zápasů. O nominaci na mistrovství světa se ucházel už loni, tehdy mu to ale nevyšlo. „To, že to minulý rok nevyšlo, mě motivuje k tomu, abych letos dřel ještě víc a na mistrovství se nakonec podíval.“

Celkově Česko odehraje ve Finsku tři utkání, krom prvního pátečního duelu se Švédskem svěřenci Václava Varadi poměří síly v sobotu od 13:00 s domácím Finskem a v neděli od 11:00 s Ruskem.

Program turnaje v Helsinkách

Pátek 8. listopadu:
15:30 Finsko – Rusko (Hartwall Arena)
16:30 Česko – Švédsko (Helsinki Ice Hall) - Livestream

Sobota 9. listopadu:
13:00 Finsko – Česko (Helsinki Ice Hall) - Livestream
16:30 Švédsko – Rusko (Helsinki Ice Hall)

Neděle 10. listopadu:
11:00 Rusko – Česko (Helsinki Ice Hall)
14:00 Finsko – Švédsko (Helsinki Ice Hall)

Nominace českého týmu:

Brankáři: Lukáš Dostál (IlvesTampere, Finsko), Nick Malík (Frýdek-Místek).

Obránci: Jan Dluhoš (Poruba), Tomáš Dajčar, Miroslav Kukla, Jan Mlčák (všichni Litoměřice), Martin Hugo Haš (Tappara Tampere, Finsko), Ivan Lytvynov (České Budějovice), Karel Klikorka (Mladá Boleslav), Michal Houdek (Plzeň).

Útočníci: Vojtěch Střondala, Otakar Šik (oba Litoměřice), Jaroslav Brož (Slavia Praha), Michal Kunc, Karel Plášek (oba Kometa Brno), Petr Čajka (Servette Ženeva, Švýcarsko), Radek Mužík (Lulea, Švédsko), Matěj Blümel (Pardubice), Jan Myšák (Litvínov), Jan Šír (Liberec), Martin Beránek (České Budějovice), František Řehák (Rapperswil, Švýcarsko).

Realizační tým:

Generální manažer: Filip Pešán
Manažer týmu: Otakar Černý
Hlavní trenér: Václav Varaďa
Asistenti trenéra: Aleš Krátoška a Patrik Eliáš
Trenér brankářů: Radek Jirátko
Kondiční trenér: Radek Hlavatý
Videotrenér: Dalibor Pail
Lékař: MUDr. Miroslav Budoš
Fyzioterapeut: Martin Výtisk
Psychoterapeut: MUDr. Dušan Randák
Kustod: Jan Vejvoda
Kustod/masér: Václav Vejvoda
Média manažer: Ondřej Kalát

Galerie