26.12.2020 |

Češi se Švédy vedli, nakonec dostali sedm branek. Zámořské celky nadělovaly

Vstup do světového šampionátu hokejistů do dvaceti let již mají za sebou všechna mužstva. Roli favorita dokázali potvrdit Švédové, kteří museli s českým týmem obracet skóre, nakonec ale zvítězili vysoko 7:1. V noci se urodily dva dvojciferné výsledky, ze kterých se těšili hráči Kanady a Spojených států. Američané překonali rakouského brankáře jedenáctkrát, javorové listy deklasovaly Německo dokonce šestnácti brankami.

skupina A

Německo – Kanada 2:16 (1:4, 0:7, 1:5)

Branky a nahrávky: 14. Peterka (Elias), 60. Elias (Peterka) – 2. Guhle (Byfield, Pelletier), 8. Mercer, 15. Tomasino, 20. Krebs (McMichael, Cozens), 23. Mercer (Tomasino, Drysdale), 26. Suzuki (Mercer), 27. Newhook (Cozens), 31. Newhook (Cozens), 34. Tomasino (Barron, Mercer), 39. Cozens, 40. Krebs (Perfetti), 41. Cozens (McMichael, Perfetti), 45. Cozens (Newhook, Holloway), 46. Pelletier (Byram, Byfield), 47. Harley (Perfetti, Krebs), 49. McMichael.

Na vydařený zápas s Finy chtěli němečtí hokejisté navázat i proti kanadskému obhájci, jejich plány se ale začaly bortit velmi rychle. V první části Kanada skórovala hned čtyřikrát, na což dokázal odpovědět jen kontaktní trefou Peterka, největší pohroma pro Němce ale přišla ve druhé dvacetiminutovce. Hned sedm inkasovaných branek předznamenalo katastrofu, kterou kanadští hokejisté dokončili v závěru, výsledek se nakonec zastavil na hrozivých 16:2! Střelecky se nejlépe vedlo Dylanovi Cozensovi, který si z úvodního utkání odnesl šest bodů za hattrick a tři asistence.

skupina B

Švédsko – Česko 7:1 (1:1, 3:0, 3:0)

Branky a nahrávky: 11. Costmar (Söderström, Hedström), 30. Sundsvik (Holmström, Broberg), 32. Heineman (Broberg, Björnfot), 37. Niederbach (Broberg, Söderblom), 46. Söderblom (Raymond, Söderström), 53. Bjerselius (Björnfot, Nybeck), 58. Gunler (Söderström) – 11. Myšák (Pytlík, Teplý).

V repríze loňského čtvrtfinále chtěli čeští hokejisté potrápit Švédsko, což se jim dařilo první polovinu utkání. V jedenácté minutě se náš výběr dokonce dostal do vedení zásluhou přesilovkové branky Jana Myšáka, z vedení se ale Češi radovali 32 vteřin. Vítězná branka, která odstartovala rozhodující pasáž zápasu, přišla ze švédských hokejek přesně v polovině zápasu, ve zbytku duelu již výběr Tre Kronor na ledě dominoval. Švédové využili tři přesilovky, jednu trefu dali i při vlastním oslabení a na úvod turnaje zvítězili nad Českem 7:1.

USA – Rakousko 11:0 (1:0, 6:0, 4:0)

Branky a nahrávky: 16. Helleson (Turcotte, Zegras), 25. Zegras (Turcotte, Kaliyev), 26. Farinacci (Johnson, Farinacci), 29. Brisson (Sanderson), 32. Zegras (Turcotte), 35. Boldy (Beniers, Faber), 39. Boldy (Kaliyev, York), 43. Berard (Farinacci), 44. Brisson (Kleven, Moynihan), 46. Boldy (Zegras, Moynihan), 50. Colangelo (Faber, Berard).

Souboj Američanů s Rakouskem přinesl první branku až v šestnácté minutě a do té doby dvojcifernému výsledku mnoho nenasvědčovalo. Postupem času se však Spojené státy rozjely ke střeleckému koncertu, na branku evropského soka vyslaly celkem 73 střeleckých pokusů a výsledek 11:0 tak překvapí málo koho. Zegras s Boldym si z duelu odnesli nastřílené hattricky a Američané první tři body za hladké vítězství. Návrat Rakušanům do elitní skupiny mistrovství světa tak pořádně zhořkl.