19.01.2019 |

Bedřich Ščerban přednášel o projektu VTM na hokejovém fóru v Minsku

Veteránský turnaj prezidenta Běloruska v Minsku nebyl pouze o hokejových zápasech legend. Součástí programu bylo i hokejové fórum, které uspořádal Běloruský hokejový svaz. Mezi přednášejícími byl např. Aku Nieminen z Mezinárodní hokejové federace nebo předseda trenérské komise Českého hokeje Bedřich Ščerban, který trenérům a manažerům popsal projekt Výchova talentované mládeže.

Prezentace posluchače evidentně zaujala. Byl jsem překvapen množstvím dotazů buď přímo na závěr prezentace, nebo během pauz v rámci hokejového fóra, které trvalo celý den,“ řekl medailista z olympiády v Albertville. „Dotazy byly v rámci celé škály zemí, jejichž zástupci se přednášek účastnili. Bělorusové mimochodem měli na stáži v Jihlavě během léta 14 trenérů a ti se účastnili právě práce v rámci VTM, takže projekt znají a během turnaje o pohár prezidenta běžel souběžně právě turnaj výběrů jejich regionů inspirovaný naším projektem VTM,“ dodal.

Jednatel jihlavské Dukly také přiznal, že z diskuse vyplynula jedna společná věc pro celý hokejový svět – nátlak a otázky rodičů při nominacích do krajských výběrů. „Kolegové z ostatních zemí kvitovali propracovanost našeho systému nominací. Co však mohu říci, že ty tlaky a dotazy na nominaci jsou společné v celém hokejovém světě. Pouze čím více na východ, tím je to silnější a zasahuje do toho více politika či majetnost rodičů. U nás to máme systémem hodně podchycené, takže můžeme dost eliminovat, až vyloučit tyto vlivy,“ uzavřel Ščerban.

Oficiální výstup z hokejového fóra najdete zde.