14.02.2011 | Zdeněk Pavliš

Anotace závěrečných prací TŠ FTVS UK Praha - č. 1

Na webových stránkách www.cslh.cz budeme pravidelně v týdenních intervalech zveřejňovat anotace závěrečných prací, které zpracovávají trenéři před ukončením studia licence "A" v rámci dvouletého dálkového studia na FTVS UK Praha či FTK UP Olomouc. Jako první představujeme práci Martina Hostáka, jehož závěrečná práce nese název "Statistické zpracování a analýza vstřelených branek na MS 2009".

Vzdělávání trenérů ledního hokeje má u nás dlouhodobou tradici. Vždy patřilo k nejlepším v celém hokejovém světě, a to především díky jeho zakladateli prof. Vladimírovi Kostkovi. Hlavním posláním práce TMK ČSLH je tuto tradici udržet a  zdokonalovat tak, jak to vyžadují současné trendy a směry tréninku a vlastní hry.

Nejvyšší trenérská licence „A“ je organizována formou dvouletého dálkového studia při FTVS UK Praha a od roku 2010 také na FTK UP Olomouc. Úspěšné absolvování studia je podmíněno splněním předepsaných zkoušek a zápočtů v jeho průběhu, sepsáním a obhájením  Závěrečné práce a složením Státních závěrečných zkoušek.

Témata Závěrečných prací jsou vybírána tak, aby trenéři uměli analyzovat utkání a tréninkový proces, zapracovali nejnovější poznatky do přípravy a v neposlední řadě se podělili o své zkušenosti trenérské, popřípadě hráčské.

Aby tyto práce byly smysluplné, užitečné a nezůstaly jen v knihovnách, chceme trenérské veřejnosti na těchto webových stránkách pravidelně sdělovat jejich stručný obsah a náplň a pro ilustraci uvést několik příkladů, konkrétních cvičení a závěrů .

K podrobnému a detailnímu studiu jsou k dispozici v knihovnách příslušných fakult nebo přímo na metodickém oddělení ČSLH.

„Statistické zpracování a analýza vstřelených branek na MS 2009“

Závěrečná práce TŠ FTVS UK Praha 2010
176 stran
Autor: Martin Hosták (Připravil: PhDr. Zdeněk Pavliš)

Práce je zaměřena na analýzu vstřelených branek na MS 2009 šesti světových hokejových velmocí (Kanady, USA, Ruska, Švédska, Finska a ČR), a to okamžitě po získání kotouče. Transition ve hře (přechody z obrany do útoku a naopak) jsou klíčové pro výsledek utkání.

Autor graficky a do tabulek zaznamenal rovnovážné a nerovnovážné herní situace, po kterých bezprostředně padla branka. Současně je podrobně popsáno a graficky znázorněno jak k brance došlo a co jí bezprostředně předcházelo. Je popsána celá situaci a chyby také z pohledu družstva, které obdrželo branku. Rovněž byl zaznamenán čas od získání kotouče do okamžiku vstřelení branky. Celkem bylo analyzováno 129 branek.

V rešerši této práce uvádíme její celkové výsledky a metodická doporučení, která podle autora vyplývají z analýzy. V přílohách jsou uvedena autorova cvičení pro nácvik a zdokonalování transition.

Pro představu a názornost, jak vypadá obsahová a formální stránka práce, uvádíme analýzu jedné branky v jednom utkání. Tímto způsobem byly analyzovány všechny branky v daném utkání (celkem 129).

Představení práce v PDF