01.06.2022 | Tisková zpráva

Anketa Zlatá hokejka 2022 zná deset nejlepších

Součet hlasů z prvního a druhého kola ankety Zlatá hokejka 2022 určil desítku nejlepších. O vítězi ankety rozhodne závěrečné třetí kolo, v němž budou hlasující vybírat z desítky nejlepších, přičemž body z předchozích kol se nezapočítávají.

Do finálové desítky postoupili (v abecedním pořadí): Roman Červenka (SC Rapperswill – Jona Lakers), Tomáš Hertl (San José Sharks), Filip Hronek (Detroit Red Wings), Filip Chlapík (HC Sparta Praha), David Krejčí (HC Olomouc), Martin Nečas (Carolina Hurricanes), Ondřej Palát (Tampa Bay Lightning), David Pastrňák (Boston Bruins), Karel Vejmelka (Arizona Coyotes) a Jakub Voráček (Columbus Blue Jackets).

Ve srovnání s prvním kolem ankety opustil desítku nejlepších Vít Vaněček, který skončil na jedenáctém místě a v Top Ten ho nahradil David Krejčí. Ani vynikající druhé kolo, v němž skončil devátý, naopak nezajistilo účast mezi nejlepšími Matěji Blümelovi, který skončil na celkovém třináctém místě. Ve srovnání s loňským ročníkem zopakovali účast v Top Ten David Pastrňák, Ondřej Palát, David Krejčí, Martin Nečas, Jakub Voráček a Filip Hronek.

Mezi deseti nejlepšími figuruje osm útočníků, jeden obránce a jeden brankář. Sedm nominovaných hráčů nastupuje v zámořské NHL, dva v Tipsport extralize a jeden v nejvyšší švýcarské soutěži. Šest hokejistů z desítky nejlepších se představilo na nedávném mistrovství světa v Tampere a Helsinkách.

Vedoucí David Pastrňák, vítěz pěti předchozích ročníků v letech 2017–2021, by v případě prvenství překonal šestým triumfem v historickém žebříčku Dominika Haška, rekordmanem ankety zůstává Jaromír Jágr s dvanácti vítězstvími. Z hráčů nejlepší desítky ovládli v minulosti anketu i David Krejčí (2013) a Jakub Voráček (2015), na druhou příčku dosáhli dvakrát Tomáš Hertl (2016, 2019) a jednou Ondřej Palát (2021). Nováčky mezi desítkou nejlepších jsou Filip Chlapík a Karel Vejmelka. Alespoň jeden hlas obdrželo v prvních dvou kolech ankety Zlatá hokejka 2022, v nichž hlasovalo 72 trenérů, zástupců Českého hokeje a novinářů, 70 hokejistů.

Anketu Zlatá hokejka, jejíž první ročník proběhl v roce 1969, vyhlašují Český hokej a společnost BPA sport marketing. Hlasují v ní trenéři Českého hokeje, trenéři národního týmu, mládežnických reprezentací a klubů nejvyšší soutěže spolu s novináři, kteří se věnují lednímu hokeji. Uzávěrka třetího, rozhodujícího kola bude po skončení play off NHL.

Finálová desítky ankety Zlatá hokejka:

  • Roman Červenka (SC Rapperswill – Jona Lakers)
  • Tomáš Hertl (San José Sharks)
  • Filip Hronek (Detroit Red Wings)
  • Filip Chlapík (HC Sparta Praha)
  • David Krejčí (HC Olomouc)
  • Martin Nečas (Carolina Hurricanes)
  • Ondřej Palát (Tampa Bay Lightning)
  • David Pastrňák (Boston Bruins)
  • Karel Vejmelka (Arizona Coyotes)
  • Jakub Voráček (Columbus Blue Jackets)