11.08.2020 | Tisková zpráva

APK LH řešila dopady krize, hokej s fotbalem spojily síly

Zástupci klubů Tipsport extraligy se dnes kvůli hrozbě dalších restriktivních opatření, která na ně mohou uvalit další finanční nároky spojené s opatřením proti nákaze covid-19, sešli v Praze na mimořádné valné hromadě Asociace profesionálních klubů ledního hokeje (APK LH).

Profesionální hokejová liga a fotbalová LFA našly snadno společná témata v současné situaci před starty ligových ročníků a dohodly se na uzavření memoranda o vzájemné spolupráci, které valná hromada APK LH na středečním setkání odsouhlasila.

„Profesionální soutěže dvou nejvýznamnějších sportů nejsou jen sportovní aktivitou a zábavou, ale také významnou ekonomickou aktivitou, která do veřejných rozpočtů přispívá částkami v řádech miliard korun,“ uvedl viceprezident APK LH Prokop Beneš.

Právě ekonomická stránka je jedním z hlavních témat, která obě profesionální soutěže spojuje. Ligy se dohodly na společném postupu získání podpory pro profesionální sport v důsledku protiepidemiologických opatření.

„Profesionální sport stojí před třemi zásadními body: účast diváků v hledištích, karanténní opatření a jejich dopad na průběh soutěže, kompenzace za drasticky snížené počty diváků a další újmy,“ doplnil Prokop Beneš.

Současná situace je z pohledu profesionálního sportu kritická a kluby Tipsport extraligy vnímají potřebu zapojení dalších zainteresovaných do přípravy ročníku, včetně hráčů. Kluby i touto cestou vyjadřují obrovskou vděčnost stávajícím partnerům jednotlivých klubů a celé TELH za uzavření nových smluv a obnovení stávajících.

Bez možnosti naplnit podstatným způsobem kapacitu hal a generovat příjmy ze vstupného se účastnici ligy dostávají do zásadního problému na straně příjmů. To ovšem nejsou jediné negativní dopady na rozpočty klubů v souvislosti s nemocí covid-19.

Kluby se zabývaly na dnešním jednání valné hromady mimo jiné řešením otázky, za jakých podmínek je zodpovědné zahájit stávající ročník a věří, že s pomocí vlády a NSA, s jejímž předsedou Milanem Hniličkou jsou zástupci TELH v kontaktu, se ročník soutěže zahájí v řádném termínu, tj. 18. září 2020.